Adem Zilkić pozvao muftiju Dudića na pomirenje dvije islamske zajednice

368
Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić pozvao je danas muftiju Islamske zajednice u Srbiji Mevluda Dudića da, uz posredovanje reisa Islamske zajednice BiH Huseina Kavazovića, i muftije kosovske Islamske zajednice Naima Trnave, otpočnu pregovore o pomirenju i ujedinjenju.

U pismu muftiji Dudiću, dostavljenom i medijima, Zilkić navodi kako su se za to stekli uvjeti odlaskom Muamera Zukorlića s mjesta muftije, ali i, kako navodi, potreba da, kao odgovorni ljudi, rasterećeni predrasuda i animoziteta iz prošlosti, otpočnu razgovore o onom što opterećuje sveukupne životne prilike u Sandžaku, s ciljem nadilaženja postojećeg stanja i pomirenja i ujedinjenja, prenosi Tanjug.

“Očekujem od tebe da se pod hitno, a prije ramazana svakako, susretnemo i otpočnemo razgovore. Nužno je da prethodno isključimo sujetu, egoizam i želju za nadmoći”, naveo je Zilkić u pismu podsjetivši da je do podjele te vjerske zajednice došlo prije 8,5 godina.

Imajući u vidu činjenicu da Islamsku zajednicu čine Bošnjaci, Albanci i drugi pripadnici manjinskih zajednica, Zilkić je Dudiću predložio da domaćini njihovog susreta budu reis Kavazović i kosovski muftija Trnava.

Zukorlić je nedavno podnio ostavku na poziciju sandžačkog muftije i na predstojećim lokalnim i parlamentarnim izborima predvodit će izbornu listu Bošnjačke demokratske zajednice.

FENA