Adis ef. Skalić

330
974623 249262248593816 1694013450 n

Rođen 20. juna, 1982. godine u Bihaću, gdje je završio osnovno obrazovanje i pohađao mektepsku pouku kod svog prvog mualima Mensura ef. Ćehića u džematu Čavkići, prof. Adis ef. Skalić još kao dječak pokazuje veliko interesovanje za vjerske sadržaje i imamsku službu. Nakon uspješno položenog hatmenskog ispita i završetka osnovnog obrazovanja, odlučuje se upisati medresu Džemaluddin ef. Čaušević u Cazinu, gdje je uspješno diplomirao 2000. godine. Nakon toga odlazi u Kulen Vakuf na svoje prvo imamsko službovanje ili kako on to voli reći – davetski angažman. U to vrijeme kao najmlađi imam na području Bosne i Hercegovine, Skalić pokazuje veliku ozbiljnost prema imamskom radu i učestvuje u svim potrebnim aktivnostima oko završetka radova na temelju džamije. Da mu je sudbina namjenila blistavu imamsku karijeru, vidljivo je bilo već nakon nejgovog drugog imamskog angažmana u mesdžidu kasarne Adil Bešić u Bihaću, gdje je kao vojni imam službovao šest mjeseci.

Najduže iskustvo

Kako je u to vrijeme u Bihaću nicao jedan novi džemat u mjestu gdje prije nikad nije bila džamija, tako su džematlije novoformiranog džemata Veliki Lug tražile adekvatnog imama koji će, zajedno s njima, učestvovati u duhovnoj izgradnji i razvoju mjesne zajednice Veliki Lug i njenih džematlija.

„Obzirom da sam u školu krenuo godinu dana ranije, kada sam došao u džemat Veliki Lug imao sam nepunih 19 godina i godinu dana radnog iskustva. U tom džematu sam proveo 13. godina u toku kojih sam, zajedno sa džematlijama, učestvovao u svim aktivnostima oko udaranja temelja i izgradnje džamije, ali i samog džemata koji danas slovi za jedan od uspješnijih džemata u bihaćkom Medžlisu.” kaže Skalić i dodaje kako će period proveden u džematu Veliki Lug, u njegovom sjećanju zauvijek ostaviti nezaboravan trag.

Dolazak u novi džemat

Nakon što se u susjednom džematu Bakšaiš, ukazalo upražnjeno mjesto imama, hatiba i mualima, a džematlije tražile adekvatnu i stručnu osobu sa dugogodišnjim iskustvo i rezultatima ostvarenim u toku svog rada i djelovanja, rukovodstvo Medžlisa IZ Bihać predlaže Adisa ef. Skalića za imama džemata Bakšaiš, što džematlije jednoglasno prihvataju. Da su ga u novi džemat doveli zanje, rad i iskustvo, Skalić je pokazao već u prvih šest mjeseci svog imamskog službovanja u novom džematu, gdje se vrlodobro uklopio u džemat, običaje lokalnog stanovništva i započeo izgradnju dobrih odnosa sa novom sredinom.

Džemat Bakšaiš, jedan je od najstarijih džemata na području Medžlisa IZ Bihać, gdje su službovali mnogi poznati imami poput muderisa Sadika ef. Ribića koji se istakao u zaštiti institucije vakufa i davetskom angažmanu. Zatim, Hasan ef. Redžić jedan veliki čovjek i alim i mnogi drugi poznati imami koji su prošli kroz ovaj džemat i ostavili dubok trag na njegove džematlije. Iako do sada najmlađi imam koji je došao u ovaj džemat, efendija Skalić ističe kako ga upravo ova velika imena, te tradicija ilma i duhovnosti koje u svom radu gaji ovaj stari bihaćki džemat, obavezuju na kvalitetu i uspjehe u njegovom budućem imamskom radu.

„Dolaskom u novi džemat, zatekao sam 60-ak djece koji pohađaju mektepsku pouku. Međutim, obzirom na veličinu džemata, smatram da taj broj može biti daleko veći i trudiću se da svojim radom i odnosima sa džematlijama, povećam interesovanje za džemat općenito, a posebno za mektepsku pouku. Svaki imam ima svoju strategiju i program rada, za mene je na prvom mjestu rad sa omladinom, koja mi je prioritet, kako bi afirmisao što veći broj mladih u pogledu vjere i na taj način ojačao i samu Islamsku zajednicu na ovim prostorima.” ističe efendija Skalić.

Imam za primjer

Pored svih obaveza koje imamski posao sa sobom nosi, efendija Skalić nije zaboravio princip cjeloživotnog obrazovanja jer, kako kaže, znanje i ljubav prema novim spoznajama, njegov su vječiti motiv. Nakon što je 2012. godine diplomirao na Islamskom pedagoškom fakultetu ocjenom deset, upisuje imamski smjer na sarajevskom FIN-u gdje trenutno završava drugu godinu studija, nakon čega planira upisati i postdiplomski studij na IPF-u Bihać. Adis ef. Skalić je primjer imama koji u svom životu uspjeva ispuniti sve svoje imamske dužnosti i aktivno se nadograđivati, kako bi stalno bio u toku s vremenom i zahtjevima novih generacija i okoline.

Razgovarao: Fahrudin Vojić