Ahmed Davutoglu: Nećemo dopustiti manipuliranje sa pitanjem hidžaba

2306

Zbog žestoke reakcije sekularista u turskom parlamentu na dozvolu nošenja hidžaba u srednjim školama, tvrdeći da to povrijeđuje sekularno uređenje Turske, reagiro je i turski premijer Ahmed Davutoglu.

Turski premijer Ahmet Davutoglu, rekao je da njegova vlada neće popustiti pred pokušajima manipulacije sa pitanjem hidžaba, odnosno nošenja marame u Turskoj, kao što se neće dopustiti bilo kakvo kršenje prava nepokrivenih žena.

Davutoglu je, za kanal NTV, kazao: ”Mi smo zauvjek odbacili zakon o zabrani nošenja marame u srednjim školama i to je bila jedna od prvih akcija naše vlade, jer je to volja našeg naroda i taj zakon o zabrani hidžaba nikada se više neće vratiti. Mi smo dozvolili nošenje marame u srednjim školama s ciljem širenja slobode. Svako može živjeti kako želi. Odlučili smo se za napredak na našem putu i uveli smo liberalizaciju obrazovnog sistema zbog problema koji je izazivao zabrinutost već duže vremena.”

On je dodao da je Stranka pravde i razvoja (AKP), proširila slobode na svim poljima, pa je u okviru toga došlo i do ukidanja zakona o zabrani nošenja marame u srednjim školama.

“Ko želi da nosi maramu neka je nosi, a ko ne želi neka je ne nosi, mi se nećemo miješati u nečiji stil života u Turskoj”, rekao je Davutoglu.