Arapske države suočene sa krizom nedostatka vode

870

Piše: Abdullah Nasup

Arapske države suočavaju se s problemom vodoopskrbe koji hitno moraju riješiti. Očekuje se da će do 2050. godine., kapacitet vode po glavi stanovnika u arapskim zemljama pasti za 50%, navedeno je u izvještaju UN-ove Agencije za hranu i poljoprivredu (FAO), prenosi Reuters u četvrtak.
Bliski istok i Sjeverna Afrika trpe više nego bilo koja druga regija od nestašice vode i širenja pustinje, a problem kompliciraju klimatske promjene, rekao je direktor FAO, Jose Graziano da Silva, na sastanku sa predstavnicima arapskih država u Kairu.

Kao odgovor na taj problem, arapske zemlje bi hitno morale modernizirati tehnike navodnjavanja i kooridinirati strategiju upravljanja vodama.

Već sada je udio dostupnosti pitke vode po stanovniku u regiji spao na samo 10% svjetskog prosjeka, prema FAO-u, a poljoprivreda troši više od 85% raspoloživih sredstava.

„Ovo je, zaista, hitano”, rekao je Graziano da Silva u intervjuu za Reuters na marginama konferencije.
Na sastanku je sudjelovalo 20-ak država, a bio je to prvi sastanak takve vrste, na kojem su bili prisutni ministri vode i poljoprivrede, u nastojanju da se poboljša koordinacija između različitih grana vlasti, koje često nisu u stanju da rade zajedno.

„Nevjerovatno da je ova regija nema dobar sistem upravljanja vodama i upravljanja zemljištem”, rekao je Graziano da Silva za Reuters.

„Postoje 32 ministara u Egiptu. Najvjerovatnije 30 ministara na neki način se mora nositi sa problemom – voda je problem za njih, a oni nemaju načina da efikasno koordiniraju između sebe.”
Iz egipatske vlade su rekli da su već počeli raditi na poboljšanju koordinacije,pa su tako smanjili uzgoj riže da bi očuvali vodu. Graziano da Silva je rekao da je posjetio poljoprivredne površine u delti Nila, gdje poljoprivrednici i dalje za navodnjavanje zemlje koriste prevaziđene tehnike. „To je gubitak vode. Moramo hitno početi primjenjivati tehnike koje štede vodu“, dodao je.