Asadovi avioni napali turski vojni konvoj u Idlibu: Poginulo troje, ranjeno 12 civila

41

Najmanje troje civila je ubijeno, a 12 je ranjeno u zračnom napadu na turski vojni konvoj kod kontrolnog punkta u sirijskoj regiji Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Najoštrije osuđujemo napad koji predstavlja grubo kršenje postojećih sporazuma, saradnje i dijaloga između Turske i Ruske Federacije“, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva odbrane.

Konvoj Turskih oružanih snaga krenuo je rano jutros ka kontrolnom punktu s ciljem zaštite civila i prohodnosti puteva u toj regiji.

U zračnom napadu stradali su civili koji su bili u ili u blizini konvoja.

Iz Ministarstva odbrane Turske su saopćili da su vlasti Rusijije blagovremeno obaviještene o slanju turskog konvoja na kontrolni punkt te pozivaju na poduzimanje adekvatnih koraka kako se slični incidenti ne bi ponovili.

Turska i Rusija su u septembru prošle godine postigle sporazum o uspostavi deeskalacijske zone za civile u Idlibu koji slovi za najveću utvrdu sirijske opozicije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada se ne pridržavaju sporazuma i izvode stalne napade u toj regiji na sjeverozapadu Sirije.