Austrijski list: Hrvati u Beču slavili uz ustaške simbole i desnicu u zraku

700

Najtiražniji austrijski list Krone Zeitung objavio je članak u kojem se upozorava da su se na proslavljanju pobjede hrvatske nogometne reprezentacije protiv Rusije mogli vidjeti fašistički simboli. Navijači su najviše slavili u bečkom kvartu Ottakring, zbog čega je policija morala zatvoriti i jednu ulicu.

No, na fotografijama i snimkama slavlja se mogu vidjeti i ljudi koji nacistički salutiraju, te zastava na kojoj se vidi ustaško ušato U i šahovnica s prvim bijelim poljem. Svjedoci pak kažu da su se na slavlju u bečkom Ottakringu mogli vidjeti i drugi ustaški simboli, te da su se čuli ustaški pozdravi i uzvikivanje “Sieg Heil”.

Podsjećaju na Šimunićevo skandiranje ustaškog pozdrava

Krone podsjeća da se hrvatsku nogometnu reprezentaciju već povezuje s ustaštvom zbog toga što je 2014. golman Joe Šimunić pet puta nakon jedne utakmice skandirao ustaški pozdrav “Za dom spremni”, dok je ove godine nogometaš Dejan Lovren u svlačionici pjevao pjesmu desno-ekstremističkog Thompsona. “Možda uopće nije znao čiju pjesmu pjeva”, naivno piše Krone.

Austrijski list podsjeća da su ustaše bili suradnici nacista i fašista, te da su od 1941. do 1945. odgovorni za smrt najmanje 400 hiljada ljudi.

Zanimljivo je i da je na svom Twitteru članak iz Krone Zeitunga podijelio i austrijski veleposlanik u Zagrebu Andreas Wiedenhoff, piše Index.hr.