Avdija Halilović: Vlada FBiH ispunila obećanje prema Željezari

324

Radnici zeničke Željezare nakon blokiranja magistralnog puta M-17 i štrajka glađu dobili su obećanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da će njihovi problemi biti riješeni. Jučer je Vlada FBiH donijela Odluku o odobravanju raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH namijenjenih za socijalno zbrinjavanje radnika Željezare Zenica d.o.o. Zenica u stečaju u visini od 3.483.654,25 KM, javlja Anadolu Agency (AA).

Zgrada direkcije Željezare, u kojoj su radnici ove firme štrajkovali i tražili svoja prava, skoro je potpuno tiha. Radnici čekaju da dobiju ono što im je obećano, a prostorije restorana u kojem su štrajkovali glađu četiri dana sada su pod katancem.

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako se radnici osjećaju zadovoljnima nakon što je donesena odluka o izdvajanju sredstava za njih.

“Pomalo i zadovoljno se osjećam, mislim na zadnja dešavanja, sinoć je donešena odluka federalne Vlade da će oko 3,5 miliona KM predviđenih za nas biti realizovana, da će ta sredstva biti nama dodijeljena i malo nam je lakše. Borba je trajala oko dvije godine, ali se u posljednjim danima ta borba intenzivirala, kad smo štrajkovali glađu, blokirali magistralni put i naguravali se i s policijom, sada lakše dišemo. Dvanaest plaća i otpremnine nisu mala sredstva, to su novci koje smo zaradili i to će nam pomoći da u narednih par mjeseci, dok se stečajni postupak ne dovede do one faze kad vidimo nešto, pomoći da preživimo”, rekao je Halilović.

Radnici su tražili isplatu 12 plaća, otpremnina i uvezivanje staža. Sredstva od oko 3,5 miliona KM radnici očekuju, a tokom stečajnog postupka trebalo bi da se obezbijede i sredstva za uvezivanje radnog staža radnicima.

“Ono što smo dogovorili je da se od ova 3,5 miliona KM isplate plate i otpremnine. Uvezivanje radnog staža bi trebalo slijediti od stečajne mase koju stečajni upravnik, kada dobije ingerencije da se to može prodati, a to bi trebalo biti početkom aprila, tada bi trebalo biti ročište na kojim bi trebalo biti odobreno prodavanje dijela imovine i da se namire radnici. Prije svega, imamo problem naših kolegica i kolega koji će brzo u penziju, kojima staž nije uvezan, pa ćemo vidjeti sa stečajnim upraviteljem da to bude prioritet, pa da probamo od ostale imovine namiriti i sredstva za ostale kolege i kolegice i da završimo tu priču, i da bude na zadovoljstvo radnika, ali i federalnih vlasti”, rekao je Halilović i naglasio kako radnici nemaju ništa protiv i da Vlada FBiH uzme dio imovine, ali nakon što se namire potraživanja radnika.