Azrine, nisi sam!

2143

Članovi Vijeća Saveza bošnjačkih nevladinih organizacija posjetili su danas, 14.3.2019. godine, Azrina Hodžića iz  Kozarca, koji je ovih dana pretrpio nasilje zbog grba Bosne i Hercegovine. Toplom dobrodošlicom i zadovoljstvom što nas vidi Azrin je ispričao kako se sve zbilo i otkrio nam da se u zadnjem trenutku uspio sačuvati da na napad ne odgovori fizički. Osim toga, rekao je da je do sada dobio na hiljade poruka podrške za dostojanstveno držanje.

Našom posjetom željeli smo da pokažemo Azrinu da  nije sam i da je Savez BNVO tu kada zatreba. Ovaj slučaj napada na povratnike nije usamljen, povratnici Bošnjaci trpe brojne uvrede, napade i poniženja od kojih mnoga ne izađu na vidjelo.

Inače, Azrinov napadač je maltretirao djecu po školama, a policija je bila pasivna. Očekujemo i nadamo se da će ovaj put biti adekvatno sankcioniran. Saznali smo također da je on dio grupe koja radi na zastrašivanju povratnika. Krajnje je vrijeme da se upale alarmi za uzbunu i da se pomoć povratnicima mora utrostručiti i mora im se pomoći da im se vrate oduzeta prava.