Bakir Izetbegović: “Džaba Miloševićev učenik Dačić povlači paralele između BIH i Kosova”

738

Uoči tribine SDA u Mostaru predsjednik ove stranke i predsjedavajući Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović novinarima je rekao da je upravo Mostar pravo mjesto da se razgovara o odnosima Bošnjaka i Hrvata, koji moraju biti bolji.

– Ti odnosi bi i bili bolji da se mudrije odnose prvaci koji predstavljaju ova dva naroda. Ne isključujem tu ni sebe. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da pedeset posto hrvatskog korpusa živi izmješano s Bošnjacima i da je daleko preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego s nekim u Beogradu ili Banjoj Luci. Izaći u susret kad je u pitanju Islamska zajednica, pokazati pijetet kad su u pitanju zločini nad Bošnjacima, pomoći da se ti odnosi popravljaju i imati više sluha za nas kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, braniti interes svoje zemlje u kojoj smo rođeni i on i ja, rekao je Izetbegović.

On je na novinarski upit rekao i kako odnosi Beograda i Zagreba, te pitanje Kosova, imaju reperkusije na Bosnu i Hercegovinu samo psihološki.

– Čitali smo danas Dačićevu izjavu, to su politička pozicioniranja, pomalo se ucjenjuje međunarodna zajednica, plašeći da će se povezati Bosna i Hercegovina s pitanjem Kosova. To dvoje se nikako povezati ne može, džaba to Dačić, Miloševićev učenik pokušava da povuče paralele, Bosna i Hercegovina je riješena. Isto zlo predvođeno Miloševićem je pogodilo i Kosovo i Bosnu i Hercegovinu. Nema ni historijskih ni moralnih ni pravnih fakata na koji bi se mogli povezati rješavanje pitanja Kosova i naša zemlja, rekao je Izetbegović.