Bakir Izetbegović vjeruje da Vučić i Erdogan “mogu pomoći da se atmosfera relaksira” u BiH

179
Foto: Faktor

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je u Sarajevu komentarisao trenutnu političku situaciju u zemlji, odnosno neformiranje vlasti na svim nivoima i godinu dana nakon izbora.
“Znamo sve, znamo i razloge zbog kojih ne možemo da pristanemo da se to formira na način da se odustane od NATO puta, vladavine zakona, od toga da je država nadređena entitetu. Međutim, mislim da se stavovi ipak približavaju, neću govoriti detalje. Ima tu pregovora. Prijatelji iz međunarodne zajednice i iz NATO-a pomažu, tako da mislim da bi moglo biti rješenja već u oktobru. Ako ne bude pretjerane tvrdoglavosti sa druge strane”, rekao je Izetbegović, prenosi Faktor.
Naglasio je da se neće odustati od ranije utvrđenih zakona, principa, te se unutar toga valja tražiti rješenje.
Na pitanje da li izmjene izbornog zakona ostaju nešto na čemu se treba raditi, Izetbegović je odgovorio da treba raditi na tome, ali da to ne treba biti uvjet za formiranje vlasti.
“Mislim da će se od toga odustati, odnosno da će odustati oni koji insistiraju na tome, a to je HDZ”, naveo je, dodajući da se približavaju stavovi o ANP-u.
Upitan da li smatra da razgovori u Beogradu mogu pomoći u relaksaciji situacije u našoj zemlji, odnosno da li Vučić može pomoći, Izetbegović je kazao da dobru ulogu može odigrati Vučić, ali i Erdogan.
“Njih dvojica zajedno mogu pomoći da se atmosfera relaksira”, dodao je, prenosi Faktor.ba.