Beograd: Grafiti “Ratko Mladić” ispisani pred vratima kancelarije YIHR

523

U ponedjeljak 11. marta hodnik zgrade ispred kancelarije Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u Beogradu je izgrafitiran porukama “Ratko Mladić” i “Nema podele”, a vrata kancelarije Inicijative su išarana sprejem uz naljepnice “Ovo je ponos i srbska žena, a ti nisi ni senka njena” na kojima su slike 8 znamenitih žena iz srpske historije.

“Poruke koje smo dobili razumijemo kao reakciju na to što smo prekrečili tri grafita (“Ratko Mladić, srpski heroj”, “Kosovo je Srbija”, “Nema podele”) u Terazijskom tunelu prijije dve nedejlje. Grafiti koje smo prekrečili umjesto komunalne službe grada Beograda, i grafiti na našim vratima dolaze iz istog nacionalističkog i mizogenog šinjela”, navodi se u saopćenju Inicijative mladih za ljudska prava.

U nastavku YIHR kritikuje političku scenu u Srbiji. “Takmičenje u iskazivanju nacionalizma između vladajućih stranaka i opozicionih pokreta mora da prestane. Društvo koje je zasnovano na vrijednostima ljudskih prava, na evropskim vrijednostima, mora biti izričito, jasno i direktno – Ratko Mladić je ratni zločinac, i nosi najveću odgovornost za počinjen genocid u Srebrenici. Nemamo pravo na eufemizme, relativizaciju i negiranje zločina”.

“Za ratne zločince ne smije biti mjesta u državnim institucijama, parlamentu, državnim izdavačkim kućama i obrazovnom sistemu, kao ni prostora na zidovima naših gradova”, poručuje YIHR.