Beograd ide korak dalje – Ivica Dačić: “Kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo je i Republike Srpske

1019

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nije on taj koji je otvorio “Pandorinu kutiju” govoreći o razgraničenju na Kosovu, te dodao da je, kada je proglašena nezavisnost Kosova, trebalo proglasiti i nezavisnost Republike Srpske.
Dačić je rekao da je o njegovom stavu o podjeli Kosova govorio desetak godina.
“To sam ja rekao, to je moje mišljenje. To nije prijedlog stranke niti Vlade. To sam govorio desetak godina, ja sam polazio od praktičnog rješenja. Ovo rješenje je brzo moguće jer nema preseljenja stanovništva”, rekao je Dačić za TV “Prva”.
Dačić je dodao da je o tome razgovarao i sa Dobricom Ćosićem, koji mu je pričao da je o tome govorio sa nekadašnjim predsjednikom Srbije i SR Јugoslavije Slobodanom Miloševićem i premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.
“Đinđić je govorio da imamo više mogućnosti – konfederacije, a ako ništa ne može, imamo podjelu…”, rekao je Dačić.
On je dodao da se radovao kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio unutrašnji dijalog, ali da nije čuo nijedan drugi prijedlog.

Dačić je naveo da će se u narednih nekoliko mjeseci intenzivirati razgovori za pokušaj pronalaska trajnijeg rješenja za status Kosova, za šta postoje dva razloga.
“Prvi razlog je potreba da se dođe do kompromisa, a ne da se ova tema zadržava decenijama unazad i unaprijed. Drugi razlog je što ističe mandat evropskim organima, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Federika Mogerini će morati da ide na izbore. To znači da se intenzivira neposredni dijalog Beograda i Prištine, ali nema tog rješenja bez saglasnosti velikih sila”, rekao je Dačić.
Kada je riječ o poziciji SAD o tom pitanju, Dačić naglašava da se njihova pozicija značajno promijenila.
“Razgovarao sam sa njima više puta, ranije nisu htjeli ni da slušaju o tome. Danas su spremni da slušaju o kompromisu. Spremni su za kreativno rješenje, da se na to pitanje stavi tačka ili tri tačke”, rekao je Dačić.