BiH protjerala Makedonca S.B. jer je povezan sa selefijama u BiH

37

Sigurnosne službe, policijske agencije i pravosudne institucije potpuno nezakonito inkriminiraju pripadnost selfizmu u BiH. Danas je Služba za poslove sa strancima u BiH protjerala državljana Makedojine jer se, kako su naveli, dovodi u vezu sa selefizmom.
“Provodeći pojačane operativne mjere kontrole kretanja i boravka stranaca na području BiH, Služba za poslove sa strancima je dana 18.05.2015. godine otkazala boravak i izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka u BiH na period od 3 godine državljaninu R. Makedonije S.B. (rođen 1984. godine), koji je proglašen prijetnjom nacionalnoj sigurnosti BiH.
Makedonski državljanin koji se dovodi u vezu sa “radikalnim sljedbenicima selefizma” u BiH, lociran je od strane inspektora za strance na području Zenice te je u cilju osiguranja izvršenja mjere protjerivanja te ograničenja kretanja zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti BiH, smješten pod nadzor u Imigracioni centar.
Isti je u BiH boravio na osnovu odobrenja privremenog boravka po osnovu vanbračne zajednice sa državljankom BiH a Služba je odmah po prikupljanju podataka o njegovim aktivnostima koje mogu narušiti sigurnost naše zemlje, istog procesuirala te se preduzimaju dalje mjere u cilju njegovog udaljenja iz BiH”, navodi se u saopćenju Službe za poslove sa strancima BiH.
Po svemu sudeći, neko je dao zeleno svjetlo da se pripadnici selefizma označe kao prijetnja po nacionalnu sigurnost i da se svi koji se mogu dovesti u vezu sa tom sumnjom proseuiraju. Vjerovatno su Almir Džuvo i njegovi istomišljenici proširili spisak sa tri hiljade “radikalnih muslimana” na sve one koji nose brade, kratke i malo duže. Tako su stvoreni novi uslovi inkriminacije. Sigurnosne službe prvo nekog od muslimana u BiH proglase selefijom, a onda mu tu etiketu stave kao krivično djelo.A posljedice će se kad tad osjetiti.