Blok NB, NiP, PDA i ASDA ni u jednom kantonu nema većinu

1602

Četiri stranke – Nezavisni blok, Narod i pravda, PDA i ASDA – potpisnice bloka koji pretendira da formira vlast u kantonima u Federaciji BiH, ne mogu osigurati parlamentarnu većinu niti u jednoj od deset kantonalnih skupština, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Nezavisni blok, Narod i pravda, PDA i ASDA zajedno u svim kantonima imaju svega 34 zastupnička mandata.

Gledano po kantonima, Nezavisni blok će biti parlamentaran u samo u četiri kantona. Po jednog zastupnika imat će u Srednjobosanskom i Bosanskopodrinjskom, dva u Unsko-sanskom te četiri u Zeničko-dobojskom.

PDA će biti zastupljena u dva kantona. Posavskom sa jednim i Tuzlanskom kantonu sa osam zastupnika. U dva kantona bit će parlamentarna i ASDA, Zeničko-dobojskom sa dva i Unsko-sanskom kantonu sa osam zastupnika. Najlošiji dio bloka je stranka Narod i pravda koja će imati zastupnike samo u jednom, Sarajevskom kantonu, i to najmanje od ostalih članica saveza, njih šest.

Takvo stanje uzrokuje da, osim u Tuzlanskom, parlamentarnu većinu pomenute četiri stranke ne bi mogle osigurati čak ni da im se u širu koaliciju priključe i SDP i Naša stranka.

Jer, i u tom slučaju bi im trebala podrška najmanje po još jednog partnera kojeg bi mogli pronaći, ako bi im se priključio SBB (Sarajevski), Laburistička stranka (Unsko-sanski), zajedno najmanje i SBB i SBiH (Zeničko-dobojski), te SBB-SBiH-Nezavisna bosanskohercegovačka lista i LDS BiH (Bosanskopodrišnjski kanton).

Dakle, za formiranje vlasti u većem dijelu kantona u FBiH nužna bi bila koalicija od najmanje sedam do čak deset stranaka, što je veoma nefunkcionalno i teško održivo kada je u pitanje djelovanje vlada kantona.

Istovremeno, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH samostalno može formirati vlast u Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu, a u partnerstvu samo sa SDA i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Također, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa Srpskom listom i SDA imala bi većinu i u Kantonu 10 (Livanjskom), a za vlast koalicije okupljene oko HDZ-a BiH i SDA u Srednjobosanskom kantonu nedostaje svega jedan glas i u znatnoj su prednosti u odnosu na sve druge moguće blokove.