Bosanska trakavica

173

Piše: Halil Senusija

IslamBosna.ba – Kažu da haman sve pojave u ljudskom društvu mogu da se nađu već u obliku odnosa među životinjama. Euhaplorchis californiensis živi u području slanih jezera na obali Kalifornije.

Radi se o veoma interesantnom parazitu. Parazit kao odrastao živi u pticama ovog područja. Njegova jaja u ptičjem izmetu postaju poslastica puževima. U puževima se razvijaju larve, koje, nakon što sazriju, napuštaju puža i naseljavaju ribe po imenu kalifornijske zrakoperke. Ribe bivaju pojedene od strane ptica, gdje larve dobijaju mogućnost da se razviju u odraslog parazita i tada se ciklus ponavlja. Parazit može opstati samo kroz ovaj ciklus. Odrastao parazit se može razviti samo u pticama, a larva samo u pužu i ribi.

Gledajući unazad na stremljenje Bosne da se priključi proširenju Evropske Unije, krajnji bilans izgleda krajnje devastirajuće. Bosna prvih nekoliko godina nakon rata je barem ličila na državu. Privreda je počela da se oporavlja, nije bilo protesta niti štrajkova. Postepeno, stanje se pogoršavalo do neslućenih razmjera.

Bosna je krenula u pravcu pristupanja Evropskoj Uniji i bila je suočena s brojnim zahtjevima, koji možda donekle i imaju smisla, ali s ugrađenim Dejtonskim sporazumom njihovo zadovoljavanje postaje sizifovski posao koji iscrpljuje zemlju i daje priliku brojnim sitnim dušama, kojih u međuvremenu ne manjka na svim važnim pozicijama, da zemlju rasture do kraja.

Grubo gledano, jedini vidljivi napredak koji je Bosna ostvarila u svojoj povezanosti s EU jeste ukidanje viznog režima, koje je omogućilo Bosancima i Hercegovcima da posjete svoje rođake po Evropskoj Uniji ili da ju posjete kao turisti bez da moraju čekati kao stoka u redovima pred ambasadama ispunjenim arogantnim službenicima.

Međutim i ovaj prividni uspjeh je prije svega korist za EU, jer svaka posjeta u EU će uzrokovati trošenje, odnosno izvoz kapitala zarađenog u Bosni -u EU….

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 326) ovdje

PODIJELI
Prethodni članakBroj 326
Sljedeći članakBroj 327