Četnički dobrovoljci u Ukrajini vraćaju se kući

8457

“Pripadnici Slavjanskog četničkog odreda “Jovan Šević” su poslije tromjesečnog boravaka na teritoriji Novorusije krenuli za Srbiju. Oni se trenutno nalaze u Rostovskoj oblasti u Rusiji odakle će uskoro krenuti u Srbiju.

“Ovaj odred je bio sastavljen od pripadnika četničkog pokreta, braće iz Bugarske i Rusije. Pripadnici četničkog odreda ‘Jovan Šević’ učestvovali su u humanitarnim akcijama doture lekova, hrane, vode, obuće i odeće civilnom stanovništvu pogođenim borbenim dejstvima, kao i na prvim borbenim linijama. Razvojem ratnih dejstava pripadnici četničkog odreda su se uključivali i u ratna dejstva. Tri pripadnika odreda su i ranjena u tim akcijama ali su se brzo oporavili. Prvi od njih su još prije desetak dana stigli u Srbiju”, kažu u Četničkom pokretu.

Pošto je misija zvanično završena svi njeni pripadnici su napustili područja borbenih dejstava, napustili Novorusiju i spremaju se za povratak u Srbiju, dok će komandant odreda Bratislav Živković ostati još izvjesno vrijeme u Rusiji.

“Živković će ostati neko vreme na relaciji Rostov – Moskva radi praćenja situacije i komunikacije sa vlastima Novorusije, kao i bratskim kozačkim pokretima”, kaže izvor Pravde.

U četničkom pokretu kažu da su razlozi za završetak misije u Novorusiji dvostruki.

“Od našeg odlaska u Novorusiju do danas situacija se drastično promijenila. Sada je Novorusija dobila snažnu vojsku, dobro organizovanu, koja može da se odupre ukrajinskoj agresiji. Otišli smo kad je bilo najteže, vraćamo se sada kada je narod Novorusije u stanju da se sam odbrani. Podsjećam vas da smo i na Krimu bili sve dok je postojala potreba za našim angažovanjem. Kao i tada na Krimu, ovdje je sada sve pod kontrolom i Novorusija više nije u opasnosti kakvoj je bila. Naši ljudi se vraćaju porodicama u Srbiju”, kaže on”. prenosi ” Glas Srpske”.