Damir Nikšić sve objasnio: “U istinskoj ljevici država ni ne zauzima najvažniju poziciju”

1804

Damir Nikšić, član SDP-a i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo je prvi otvoreno priznao šta su prioriteti SDP-u, Našoj stranci i sličnim strankama koje pripadaju, kako to on kaže, istinskoj ljevici. Iz njegovih stavova o državi jasno se vidi zašto SDP i Našu stranku ne zanima država, zašto im je stalo da vladaju samo u Sarajevu.

“Vrijeme je da relikvije relikvija (ostaci ostataka) jedne pogrešne “državotvorne” politike i retorike u BH ljevici konačno i neslavno odumru i izumru. Jer u istinskoj ljevici država ni ne zauzima najvažniju poziciju. Ljevici je društvo na prvom mjestu”, piše Damir Nikšić.

“Vrijeme je da se istinska ljevica i ljevičari u BiH vrate “društvenotvornoj” akciji u BiH i regiji; da preusmjere pažnju sa institucija (sa državnih pozicija kojima teže) – dole, na teren, među raju, i da odozdo počnu obrazovati, formirati, graditi bolje društvo: demokratsko društvo, slobodno društvo, otvoreno društvo, građansko društvo, pravedno društvo… Jer nema promjena bez društvenih promjena. Nema uticaja, moći i kapitala bez društvenog. Nema reforme bez društvene reforme. Nema revolucije bez društvene revolucije”.

Nikšića ne zanima hoće li se osamostaliti Republika Srpska, tj. hoće li uopće biti Bosne i Hercegovine, njemu je važno da u Sarajevu bude što više onih koji su kao on, Kojović, Čudić i slični istinski ljevičari.