Danas posljednji ispraćaj 35 žrtava srebreničkog genocida

73

Porodice, komšije i prijatelji pristižu u komplekst Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari gdje će danas biti klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop 35 žrtava srebreničkog genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

Od ranih jutarnjih sati pristižu porodice žrtava koje su više od dvije decenije čekale ukop posmrtnih ostataka očeva, sinova, braće…

U mezarju Memorijalnog centra, gdje su sinoć izneseni tabuti srebreničkih žrtava, porodice se opraštaju od najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Vesid (Hasan) Ibrić, rođen 1979. godine. U vrijeme ubistva imao je 16 godina. Pored njega još tri maloljetnika bit će ukopana na ovogodišnjoj dženazi. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Šahin (Šaban) Halilović, rođen 1924. godine. U vrijeme ubistva imao je 71 godinu.

Bit će ukopana i jedna žena, a radi se o Remziji (Salih) Dudić, koja je u vrijeme ubistva imala 20 godina. Rođena je 1975. godine. Ubijena je u koloni koja je otišla preko šume tražeći put do slobodne teritorije BiH, te će biti ukopana zajedno sa svojim mužem Nijazijom, koji je bio dvije godine stariji od nje.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima su 43 osobe zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000.