Đukanović: Nema sumnje da je Moskva umiješana u pokušaj terorističkog napada

710

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u intervjuu za italijanski RAI, kazao da nema nikakve dileme da su ruski državljani bili umiješani u pokušaj terorističkog napada u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, prenosi CdM.

Naglasio je da Rusija ima svoje interese i pokušava ih realizirati utoliko agresivnije ukoliko prepozna više slabosti u evropskoj porodici.

– Mislim da je jako važno da Evropa sačuva svoju viziju punog ujedinjenja, da sačuva viziju integracije Zapadnog Balkana, da na taj način pomogne Balkanu da usvoji evropski sistem vrijednosti i da zatvori prostor za upliv nekih trećih politika koje su suprotstavljene evropskom sistemu vrijednost. Ja tako vidim ono što se događalo u Crnoj Gori i ono što se događa na nekim drugim evropskim prostorima. Dakle, valjda nikog ne iznenađuje ni to što Rusija negira umiješanost svojih ljudi. Vidjeli smo danas da se ta priča ponavlja u slučaju Skripalj u Velikoj Britaniji. Naspram toga i u Crnoj Gori i u Velikoj Britaniji stoje argumenti veliki kao grad. Dakle, nema nikakve dileme da su ruski državljani bili upleteni u to što se događalo u Crnoj Gori i nema nikakve sumnje da su to ljudi sa legitimacijama određenih državnih službi. Time sam Vam dao i odgovor koliko možemo vjerovati suprotnim argumentima koji se mogu čuti na tu temu”, istakao je on odgovarajući na pitanje da li vjeruje predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Na pitanje kako je reagovao na izjavu predsjednika SAD-a Donalda Trampovu vezano za Crnu Goru i NATO i da li ga je to iznenadilo Đukanović je naglasio da smatra da ne treba odgovarati na taj dio intervju predsjednika SAD-a “zato što smo veoma svjesni i veoma zahvalni na tome što nam je Amerika jako pomogla u kontinuitetu, i u vremenu kada je tebalo očuvati stabilnost i multuietnički sklad u Crnoj Gori, kada se trebalo oduprijeti Miloševićevoj agresiji, tako i u periodu kada je trebalo realizirati reforme i na taj načiti stvoriti pretpostavke za ulazaku NATO.”

“Uz evropske države članica NATO-a, naravno uloga Amerike je zaista bila presudno važna u brzoj transformaciji Crne Gore do onog nivoa usvojenih standarda koji su nam obezbjeđivali članstvo u NATO. Zato mislim da je za nas mnogo važnije od toga da američko društvo i američka državna politika zaista Crnu Goru smatra ozbiljnim partnerom. Nismo mi to dobili na poklon. Mi smo status pouzdanog partnera zavrijedili u onom periodu kada je Balkan bio u samom vrhu agende američke vanjske politike u vrijeme predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton). Tada je izgrađeno naše pouzdano partnerstvo, to se partnerstvo cijeni na vašingtonskoj adresi bez obzira na ovu ili onu izjavu i to je nešto što nas uvjerava da ćemo mi nastaviti da i dalje gradimo pouzdano partnerstvo na bilaterarnoj ravni i u okviru NATO-a”, naveo je on.

Komentarišući situaciju na Kosovu, crnogorski predsjednik je kazao da je stanje u regionu opterećeno tim i sa još dva problema koja su “prenijeta iz vremena krize bivše Jugoslavije”.

“Pored stanja u odnosu Beograd-Priština, tu je i problem Bosne i Hercegovine i Makedonije. Naš interes je da sva ta pitanja, po mogućnosti, što prije budu zatvorena kvalitetnim i što duže održivim (rješenjima). Mi snažno podstičemo lidere u Beogradu i Prištini da istraju u pregovorima pod pokroviteljstvom (predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost) Federike Mogerini (Federica Mogherini) i dođemo do rješenja koje će značiti zatvaranje teškog historijskog problem u odnosima Srbije i Kosova”, rekao je Đukanović.

On je upozorio da je u traganju za tim rješenjem važno poznavati specifične probleme regiona Zapadnog Balkana.

“Ne treba ići ka rješenjima koja mogu ugroziti uvek rovitu balkansku stabilnost”, ocijenio je Đukanović.