Dodik prkosi svima: Proslava naredne godine u uniformama Vojske Republike Srpske

819

Dan Vojske Republike Srpske naredne godine biće obilježen postrojavanjem vojnika u uniformama Vojske Srpske, izričit je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, dan nakon što je protiv njega – upravo zbog ovih stavova, Željko Komšić podnio krivičnu prijavu.

Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk ima pravo na pukovske uniforme. To će, naredne godine na obilježavanju Dana Vojske, biti svečane plave uniforme Vojske Republike Srpske, poručio je Dodik. Za to mu, kaže, ne treba saglasnost Ministarstva odbrane BiH, jer ističe da je on nadležan njima, a ne obrnuto.
– Pošto oni to nama brane, sad tražim i to ću uraditi, da u Republici Srpskoj nađemo sredstva i napravimo uniforme za taj dan za jedan broj momaka koji neće imati oružje, ali će imati uniforme. Ako ne može u Kasarni Kozara, da ne bi oficiri imali problema, još bolje da se postroje na stadionu Borca i da pozovemo 5.000 ljudi da dođu da vide kako to izgleda – poručuje Dodik.

Dodik je ponovio da je ukidanje Vojske Repulbike Srpske i njeno integrisanje u Oružane snage BiH bilo velika greška, koju su napravile sve političke partije u RS, jer je time, kaže, izgubljen dio identiteta Republike Srpske.

Komentarišući najave visokog predstavnika Valentina Incka da bi mogao da upotrijebi bonska ovlašćenja, Dodik je rekao da se to neće desiti. Sličnog stava je i premijer Radovan Višković.
– Može da okači mački o rep svoja bonska ovlašćenja. Provociram ga da to uradi, da vidim koliko je jak, poručio je Dodik.