DODIKOV NEGATOR GENOCIDA: Turska prihvatila urednika RTRS-a za konzula BiH u Istanbulu

217

Turske vlasti izdale su egzekvaturu uredniku informativnog programa RTRS-a Siniši Mihailoviću kojom je odobreno njegovo imenovanje za konzula Bosne i Hercegovine u Istanbulu. Mihailović koji je na poziciju konzula imenovan na prijedlog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorada Dodika uskoro bi trebao započeti diplomatsku obuku, a nakon toga i otputovati u grad na Bosforu.

Turske vlasti očito nisu Mihaloviću zamjerile brojne “epitete” kojim je RTRS pod njegovom uređivačkom palicom “častio” politički sistem u ovoj zemlji, ali i brojne prozivke predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Bečkom konvencijom o konzularnim odnosima definisano je da se šefu konzulata dopušta da obavlja svoje funkcije odobrenjem od države primateljice, a koje se naziva egzekvatura, nezavisno od oblika tog odobrenja. Država može odbiti izdavanje egzekvature i nije dužna državi pošiljateljici saopćiti razloge svog odbijanja.

Bosna i Hercegovina već izvjesno vrijeme nema konzula u Istanbulu s obzirom na to da su još u decembru 2018. godine članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić povukli diplomate koje su imenovali njihovi prethodnici Mladen Ivanić i Dragan Čović. Među tim diplomatama nalazio se i generalni konzul BiH u Istanbulu Igor Babić.

(Saff/S.B./Klix)