Egipat: Hiljade demonstranata traži odlazak diktatora Sissija

145

Hiljade prodemokratskih demonstranata marširale su gradovima širom Egipta u petak, tražeći ostavku predsjednika Avdela Fattaha el-Sisija.

Videosnimci objavljeni na društvenim medijima pokazuju učesnike protesta kako uzvikuju „ustanite, ne strahujte, Sisi mora otići“, te kako „narod zahtjeva pad režima“ kasno u petak.

Protesti su održani u prijestolnici Kairu, drugom najvećem gradu Egipta Aleksandriji i u Suezu.

Policajci u civilnim odorama suprotstavili su se demonstrantima koji su pokušali doći na kairski trg Tahrir gdje su počele masovne demonstracije 2011. godine koje su dovele do pada Hosnija Mubaraka.

Ovi skupovi se dešavaju nakon što je egipatski poduzetnik i glumac Mohamed Ali, koji se nalazi u samonametnutom egzilu, optužio predsjednik Sisija za korupciju i pozvao narod na ulice, te uputio zahtjev da se ukloni šef države. Sisi je odbacio ove optužbe kao „laži“.

„Ako el-Sisi ne objavi ostavku do četvrtka, onda će egipatski narod izaći na ulice i trgove u petak kako bi protestirao“, kazao je Ali u videosnimku objavljenom u utorak.

On je sa objavama snimaka počeo 2. septembra, a njegov posljednji je pregledan stotinama hiljada puta i pretvorio ga u javnu ličnost u domovini.

U snimku u petak je Ali, tokom demonstracija, ohrabrivao ljude da budu jaki u zajedništvu i traže svoja prava.

„Bog je veliki… dosta je više, želim se vratiti u Egipat. Nedostaje mi Egipat i moj narod. Neka Bog osnaži vašu odlučnost“, kazao je.

Yehia Ghanem, Al Jazeerin analitičar Bliskog istoka, kazao je kako „definitivno“ vjeruje kako protesti od petka predstavljaju drugačija kretanja među Egipćanima.

„Ono šta se dešava u Egiptu je dugo čekani pokret da se država riješi tiranije“, istakao je on.

Protesti u petak su bili rijedak prikaz neposluha u državi.

Egipat je zabranio sve neodobrene demonstracije 2013. godine kada je el-Sisi, kao ministar odbrane, predvodio vojno svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Mohameda Mursija nakon masovnih demonstracija.

Izvor: Al Jazeera