Emin Hodžić: Uhapsili su mi ženu jer je prijetnja po nacionalnu sigurnost

185

“Moje ime je Emin Hodžić, ja sam jedan od optuženih za odlazak u Siriju i za druge terorističke radnje. Uhapšen sam u akciji “Damask”, u prvom dijelu akcije i sada se vodi postupak protiv mene na Sudu BiH. Htio sam obavijestiti javnost da je danas 23.6.2015., moja supruga Anita Šaćiri lišena slobode jer je okarakterisana kao prijetnja po nacionalnu sigurnost,prebačena je u Imigracioni centar u Lukavici gdje čeka izručenje u Srbiju čiji je državljanin.Ja smatram da je hapšenje moje žene čisto nasilje.
Moja žena je mjesec dana boravila u Siriji 2013. godine,po povratku je došla u Bosnu i udala se za mene. Nakon toga vjenčali smo se i u opštini da bi kroz neko vrijeme dobila dozvolu za boravak u BiH, a nakon toga vizu na jednu godinu dana. Viza joj je istekla u majumjesecu kada smo predali zahtjev za produženje vize. Rekli su nam da je sve uredu i da će nas kontaktirati kad viza bude gotova, da bi nas nazvali jučer i rekli da trebamo doći do njih radi provjere, što smo i uradili jutros u 11 sati.
Ali, čim smo došli izdvojili su moju ženu u posebnu sobu da joj uzmu izjavu, a meni su zabranili izlazak iz njuhove institucije. Na kraju su mi rekliI da je situacija takva i da će moja supruga biti deportovana u roku od tri dana u Srbiju, gdje nema ni adresu stanovanja niti bilo koga, nema nikoga od bliže rodbine da joj pritekne u pomoć, jer njeni roditelji ne žive u Srbiji već dvije godine.
Ja joj takoder ne mogu pomoći jer imam zabranu izlaska iz BiH do okončanja postupka na Sudu
BiH, a i već odranije imam zabranu ulaska u Srbiju”.