Emir Suljagić: Ovo je kraj Nobelove nagrade za književnost

362

U Štokholmu će danas biti dodjeljene Nobelove nagrade za 2019. godinu, a direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari Emir Suljagić tvrdi da će to biti kraj Nobelove nagrade za književnost.

Bojkot Nobelove nagrade stiže iz Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske, kao i iz Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Petera Handkea.

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u Štokholmu su zatražili su da se austrijskom autoru oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog  kontroverznih stavova o dešavanjima na ovim prostorim te negiranja genocida u Srebrenici.

Za vrijeme današnje ceremonije najavljen je i veliki protestni skup u Štokholmu, kojim će preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini izraziti najdublje razočarenje zbog odluke Nobelovog komiteta.

Jedan od učesnika spomenutog protesta biće i direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari,  Emir Suljagić. On je u izjavi za radio BIR kazao da je Švedska Kraljevska akademija kanonizirala negiranje genocida.

– To neće biti samo naš protest. Na protestu će govoriti mnogi naši prijatelji i aktivisti koji nemaju nikakve dileme da je u Bosni protiv jednog njenog naroda počinjen genocid, kaže Suljagić i dodaje “Ono što sam ja jučer saznao ovdje jeste da u krugovima oko Akademije, u krugovima bliskim Akademiji vlada potpuna panika, da niko nije očekivao ovakav pritisak i da se ovo tumači, ne samo PR katastrofa za Akademiju i za Švedsku nego i kao de facto kraj Nobelove nagrade za književnost”, zaključio je Suljagić.

Brojne reakcije i prostest ukazuju da je dodjelom Nobelove nagrade za književnost Nobelov komitet počinio presedan koji iznevjerava sve temelje na kojima počiva institucija Nobelove nagrade kao takve.

N.A./Radio BIR