petak, 12. august 2022 / 14. muharrem 1444

SAFF

Erdogan: Neki bi i mene na vješala kao i Menderesa

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je u Afrinu, u Siriji neutralizirano 4.481 terorista, na sjeveru Iraka 423, a u Turskoj 415, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na mitingu na stadionu Akhisar, u Manisi, kazao kako je u posljednjih 16 godina Turska u svim oblastima zabilježila rast od tri i po puta i da namjeravaju doseći ciljeve postavljene za 2023. godinu.

”Od našeg naroda 24. juna očekujemo podršku za ponovno služenje, za investicije, za projekte“, rekao je Erdogan.

Dodao je kako kada je Partija pravde i razvoja (AK Parti) došla na vlast veliki dio postojećih stadiona u Turskoj nije zadovoljavao potrebe, zbog čega su se odlučili na obnovu stadiona, počevši od većih gradova.

Prema njegovim riječima od 37 projekata završili su 15, a 11 stadiona se gradi, za šest traje tenderska procedura, a pet je uvršteno u investicijski program.

”Partija pravde i razvoja je to. Partija pravde i razvoja znači investicije, znači služenje, znači djela”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao kako će je ta zemlja samo od izvoza u oblasti automobilske industrije zaradila 30 milijardi dolara.

Erdogan se govorio i o stanju u Manisi, te kazao kako nastavljaju razvijati taj grad, a govorio je i o oblasti obrazovanja.

Prema njegovim riječima završeni su domovi za studente na visokoškolskim ustanovama kapaciteta 4.500 učenika, a u roku od nekoliko godina namjeravaju otvoriti domove kapaciteta od 2.650 učenika.

Govoreći o stanju u oblasti zdravstva, Erdogan je kazao kako je Manisa opremljena sa 61 ustanovom, od toga su dvije bolnice. Do kraja godine grad bi trebao dobiti bolnicu kapaciteta 558 kreveta.

Osvrnuo se i na projekte u oblasti infrastrukture podsjetivši kako su izgrađena 64 mosta većih i manjih dimenzija čime je značajno olakšano kretanje u gradu.

Kazao je kako će tunel Sabuncubeli na putu između Izmira i Manise biti otvoren nakon izbora.

”Naš grad će brzim vozom na relaciji Ankara-Izmir koji prolazi kroz Manisu, od Ankare do Istanbula, od Konye do Sivasa, biti povezan na linije brzog voza u svim dijelovima naše zemlje”, poručio je Erdogan.

Do kraja sljedeće godine bi trebao biti završen projekt brzog voza na relaciji Ankara-Usak, odnosno u 2020. na relaciji Usak-Manisa-Izmir, čime će putovanje od Manise do Ankare biti kraće od tri sata.

”Naravno, kada je riječ o brzom vozu, tome u čast je potrebna i prikladna željeznička stanica. Manisi ćemo i to napraviti”, izjavio je Erdogan.

Kazao je kako je za vrijeme vlade Partije pravde i razvoja učinjen značajan pomak i u oblasti poljoprivrede i podsticaja zemljoradnicima.

Tom prilikom se osvrnuo i na državni udar koji su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) u Turskoj pokušali izvesti 15. jula 2016. godine.

”U konačnici, jesmo li ovaj udar završili u roku od 16 sati? O tome se radi. U danima kada Tursku nastojimo spojiti s novim administrativnim sistemom, pred sobom vidimo istu ekipu, ovog puta s jednim širim savezom. Kada bi mogli neki bi i mene na vješala kao i Menderesa, ali hvala Bogu, narod to ne dozvoljava”, rekao je Erdogan.

Erdogan se na mitingu osvrnuo i na borbu protiv terorizma.

”Od PKK-a do FETO-a nikome nismo ostavili prostor. Svima smo im očitali lekciju. U operaciji Maslinova grana, u Afrinu smo neutralizirali 4.481 teroristu. Na sjeveru Iraka smo neutralizirali 423. U zemlji, u Gabaru, Cudiju, Tendureku neturalizirali smo 415 terorista”, istakao je Erdogan.

Podsjetio je i na borbu protiv terorističkih organizacija ISIS i YPG.

“Jedan narod, jedna zastava, jedna domovina, jedna država”, ponovio je Erdogan ističući sve dok se bude pazilo na ove četiri stvari niko ne može nauditi Turskoj.

Istakao je kako neće odustati od puta i borbe protiv terorističkih organizacija.

”Našim prijateljima, u Njemačkoj ne dozvoljavaju učešće na sastancima uključujući i one za državne dužnosti. Ali PKK-u dozvoljavaju, zar ne? Nama lažu. Teroristima dozvoljavaju miting uz zaštitu policije“, rekao je Erdogan.

Na kraju Erdogan je pozvao sve građane Manise da izađu na izbore.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA