Evo zašto saudijski režim želi smrt šejha Selmana el-Aude

2899

U utorak su saudijski mediji i sin Selmana el-Aude objavili da je počelo suđenje ovom poznatom saudijskom alimu.
Suđenje šejhu Selmanu el-Audi počinje godinu dana nakon što je uhapšen u sklopu represivnih mjera i hapšenja destina islamskih učenjaka, biznismena, aktivista za ljudska prava, a mediji su izvjestili da tužilaštvo traži smrtnu kaznu za el-Audu.

Međunarodne organizacije za ljudska prava kažu da je većina tih hapšenja politički motivirana i da u većini slučajeva uhapšeni nisu počinili djela koja se u Kraljevini smatraju nezakonitim.
„Ako pogledate optužbe koje mu se stavljaju na teret, jasno vam je da se radi o politički motiviranoj optužnici“, kaže Adam Coogle, istraživač u organizaciji Human Rights Watch, za New York Times.

Coogle, koji je ranije pratio slična suđenja kaže da je rijetkost da tužioci u ovakvim slučajevima zahtijevaju smrtnu kaznu. „Ne znam kako drugačije gledati na to nego kao na jasnu eskalaciju protiv saudijskih disidenata.“, smatra on.
Šejh Selman el-Auda (62 godine) decenijama je jedna od veoma utjecajnih vjerskih ličnosti. Poznat je po tome što se drži na distanci od saudijskog režima u kojem je uobičajeno da vjerski autoriteti brane režim i opravdavaju sve njihove postupke, i gdje se svaka kritika vladara smatra skretanjem s pravog puta. Oko 14 miliona ljudi prati njegov račun na društvenoj mreži Twitter.

Selman el-Auda već je ranije, tokom devedesetih godina prošlog vijeka iskusio režimsku torturu kada je u zatvoru proveo pet godina bez suđenja.

U tom periodu el-Auda je bio jedan od simbola vjerskog aktivizma u Saudijskoj Arabiji poznatog kao sahva (vjersko buđenje), čiji predstavnici su poznati po kritiziranju saudijskog režima zbog politike koju su smatrali udaljavanjem od islamskih učenja.

Podržao je Arapsko proljeće i pozvao saudijski režim na provođenje reformi uvođenjem općih izbora i podjelu vlasti razdvajanjem ovlasti – ideje koje dinastija Saud nikako ne trpi.

U periodu prije hapšenja šejh el-Auda izbjegavao je političke komentare i fokusirao se na duhovna pitanja.
Za njegove kritičare, Šejh el-Auda je pripadnik ihvanijskog pokreta koji je trnu u oku arapskim diktatorskim režimima, uključujući i saudijski, koji tzv. politički islam smatraju svojom najvećom prijetnjom. Apologeti saudijskog režima optužuju Selmana el-Audu da vjerska predavanja koristi za podsticanje Saudijaca na revoluciju i protivljenje režimu što je, prema općeprihvaćenom tumačenju vjere u Saudijskoj Arabiji, ravno herezi.
El-Auda je u utorak izveden pred Specijalni krivični sud, koji se bavi slučajevima terorizma i ugrožavanja nacionalne sigurnosti. On je suočen sa 37 tačaka optužnice, među kojima su i to da je pripadnik pokreta Muslimanska braća, te da je pozivao na pobunu protiv vlasti.

Šejhu el-Audi dopušteno je da ga brani advokat, a početku suđenja su prisustvovala i trojica njegovih sinova.
Jedan od šejhovih sinova kazao je za New York Times da se saudijske vlasti svete njegovom ocu zbog njegovih poziva na političke reforme, te da je cilj njegovog suđenja da se Saudijcima pošalje prijeteća poruka da će tako završiti svi oni koji se usude kritički razmatrati postupke režima.