Financial Times: Buteflika se sprema za peti mandat predsjednika Alžira

311

Pripremio: Abdullah Nasup

Ima osamdeset i jednu godinu, i otkako je 2013. godine preživio moždani udar, bolestan je, nepokretan i rijetko se pojavljuje u javnosti, ali alžirski predsjednik Abdulaziz Buteflika ima ozbiljne namjere da se natječe za peti predsjednički mandat.
Front nacionalnog oslobođenja, glavna stranka vladajuće koalicione vlade, prošlog mjeseca je objavila da će Buteflika biti njen klandidat na predstojećim predsjedničkim izborima koji će se održati u aprilu sljedeće godine. Njegovu kandidaturu podržat će i neke druge stranke, te najvažniji radnički sindikat u zemlji. Rijetki protesti opozicionih stranaka i građana koji se protive njegovoj kandidaturi su razbijeni policijskim metodama, navodi se u članku britanskog Financial Timesa.

Mogućnost da će Alžir još pet godina imati slabog i bolesnog predsjednika, pored kojeg su poluge vlasti u rukama sumnjive klike koja ga okružuje izvor je zabrinutosti u ovoj afričkoj zemlji koja je glavni izvoznik prirodnog plina u Evropu. To predstavlja prijetnju da će se produžiti politička nestabilnost, smatraju kritičari, u zemlji koja se suočava sa ogromnim izazovima da ekonomijom, koja počiva na prodaji nafte i plina, kreiraju nova radna mjesta za mlade.
Buteflika se povaj mjesec pojavio u javnosti tokom obilježavanja Dana šehida rata za nezavisnost. Izgledao je vrlo slabo, pogrbljenih leđa u invalidskim kolicima.
O njegovom zdravstvenom stanju zna se vrlo malo, ali televizijski kanali već godinama nisu emitirali njegov glas.

Bernard Bajolet, bivši šef francuske obavještajne službe i bivši ambasador Francuske u Alžiru u septembru je izjavio da je Buteflika održavan na životu pomoću aparata.
Nastojanje da se Butefliki osigura peti perdsjednički mandat, ističu analitičari,pokazatelj je da se politički i vojni moćnici nisu usaglasili oko toga ko će biti njegov nasljednik.

Opozicioni političar Sufjan Džejlali, izjavio je za britanski list da „različite interesne grupe u vrhu vlasti nemaju kandidata koji svima odgovara i da će alžirski narod zbog toga platiti visoku cijenu.“

Džejlali navodi kako su vlasti silom spriječile nastojanje njegove političke organizacije da prošlog septembra organizira protestni skup u Konstantini protiv toga da se Buteflika kandidira i za peti mandat. „Policija je blokirala trgove da spriječe ljude u namjeri da se okupe, a bloklirali su i hotel u kojem smo se nalazili kako bi nas spriječili da izađemo među ljude, potom su nas uhapsili i protjerali iz pokrajine“, kazao je.

Brojni Alžirci podržavaju Butefliku, koji je predsjendik Alžira od 1999. godine, zbog toga jer je uspio zemlji donijeti mir nakon nasilnih devedesetih godina tokom kojih je poginulo oko 200.000 osoba.

Buteflika je do sad uspijevao da kontrolira nezadovojstvo naroda kombinacijom policijske represije i subvencijama na cijenu osnovnih životnih namirnica, ali posustala alžirska ekonomija se nalazi pred velikim izazovima. Vlada je potrošila velike količine novčanih rezervi od 2014. godine, kada je pala cijena nafte. Te su se rezerve sa 178 milijardi dolara 2014. godine, smanjile na 88,6 milijardi na kraju juna ove godine.

Prošle godine je nezaposlenost među mladima iznosila 28%, a privredni rast svega 1,65. Alžirci se, također, žale kako je njihova kupovna moć sve manja jer vrijednost alžirskog dinara konstantno pada. Hiljade prosvjetnih radnika i ljekara organizirali su ove godine dogotrajne proteste tražeći povećanje plata. Čak su i vojni veterani imali protest na kojem su tražili poboljšanje statusa.

Urednik lista TSA Algerie, Lunis Gimaš, kaže kako su Alžirci veoma zabrinuti zbog ekonomskog stanja u zemlji i dodaje: „Nezaposlenost je velika, a očekivanja mladih su neispunjena.“

Uloga vojske je i dalje snažna

U zemlji s nejasnim političkim sistemom, različita su predviđanja o tome ko će naslijediti starog i bolesnog predsjednika. Analitičari ističu kako će veliki utjecaj na donošenje odluke o tome imati vojska i Seid Buteflika, brat sadašnjeg predsjednika, koji ima jake veza sa alžirskim tajkunima.

Riccardo Fabiani, geopolitički analitičar kompanije Energy Aspects iz Londona, smatra da je za različlite struje u vrhu vlasti peti mandat Buteflike „najmanje opasno rješenje“, prenosi britanski list. U Izjavi za Financial Times Fabiani je rekao: „To znači da će sve ostati kako jest, dok novi predsjednik predstavlja skok u nepoznato, i moguće je da bi se ravnoteža utjecaja promijenila, tako da bi neki bili na dobitku, a neki na gubitku.“

On smatra da je isti ovaj način razmišljanja spriječio provođenje ekonosmkih reformi, uprkos tome što je vlast svjesna da su promjene neophodne, ali „ne postoji osoba koja ima dovoljno snage da napravi neophodne promjene, a da istovremeno spriječi unutrašnji sukoba frakcija u vlasti i destabiliziranje zemlje.“
Mnogi smatraju kako je iskustvo nasilnih devedesetih godina uveliko smanjilo apetite Alžiraca prema demonstracijama protiv vlasti, dok je period mira otkako je Buteflika na vlasti učvrstio uvjerenje kod mnogih da je zemlja stabilna. No, Džejlali kaže kako je ispod površine situacija itekako uzavrela. „Smanjenje kupovne moći, svakodnevni problemi, iritantni birokratski aparat, izazivaju nezadovoljstvo velikog broja Alžiraca prema vlastima. Postoji osjećaj da sjedimo na vulkanu koji samo što nije eksplodirao. To se može osjetiti kroz parole koje se uzvikuju protiv vlasti na nogometnim utakmicama, i na štrajkovim održanim na jugu zemlje.“