General kojeg naoružavaju i finasiraju Emirati, Saudija i Egipat oslobodio zarobljene turske mornare

3

Oslobođena su šestorica turskih mornara koje su u Libiji ranije zarobile snage lojalne komandantu Khalifi Haftaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Neimenovani diplomatski izvor za AA je saopćio da su se oslobođeni turski moreplovci s vlasnicima libijske kompanije vratili na brod i svojevoljno odlučili nastaviti raditi na brodu.

Snage komandanta Khalife sa istoka Libije zarobile su šestoricu turskih mornara, a Ministarstvo vanjskih poslova Turske je najoštrije osudilo taj čin.

Zvanična Ankara je zatražila hitno oslobađanje zarobljenih te je upozorila da će u suprotnom Haftarove snage postati legitimna meta turskim oružanim snagama.

U petak je Ahmed al-Mismari, glasnogovornik komandanta snaga sa istoka Libije Khalife Haftara, saopštio da je Haftar izdao naredbu zabrane komercijalnih letova turskih kompanija u Libiji. On je kazao da je izdata i naredba za napad na turske brodove u libijskim vodama.

Vrhovno državno vijeće Libije oštro je osudilo takve prijetnje i okarakteriziralo ih svojevrsnim proglasom rata protiv prijateljske Turske.

Khalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija kao jedinstvena država faktički je prestala da postoji svrgavanjem Muamera el Gadafija 2011. godine. Danas, država je podijeljena na dva dijela: istok i dio juga, sa centrom u gradu Tobruku, kontroliše narodna skupština koju podržava Libijska nacionalna armija Khalife Haftara, dok zapad, sa sjedištem u Tripoliju, kontroliše Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu sa Faizom Saradžom. I međunarodna zajednica je podijeljena u podršci zvaničnom Tripoliju i Tobruku. Zvanična Vlada nacionalnog jedinstva ima podršku EU (bez Francuske), Turske i Katara, dok generala Haftara podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska i Saudijska Arabija.