Godišnjak “Prosvjetitelja” za 2014.

764

Udruženje „Prosvjetitelj“ Srebrenica izdao je svoj prvi godišnjak. Riječ se o Godišnjaku za 2014. godinu u kome su predstavljene sve važnije aktivnosti ovog udruženja za prošlu godinu. Radi se o desetinama projekata, tribina, seminara, humanitarnih akcija, posjeta, promocija knjiga, sportskih aktivnosti. Na koncu, radi se o preko pola miliona KM sredstava koje je „Prosvjetitelj“ proslijedio do krajnjih korisnika širom BiH.

Urednik Godišnjaka je Alem Dedić, profesor islamske vjeronauke, novinar i član „Prosvjetitelja“.

„Naravno, svi projekti koje je “Prosvjetitelj” realizirao su značajni, ali ono po čemu ćemo pamtiti 2014. godinu jeste globalno širenje ideje “Prosvjetitelja”. Danas, “Prosvjetitelj” u BiH ima preko 30 svojih općinskih timova. Ali, nismo svoju ideju širili samo u BiH, nego diljem Zemlje gdje žive Bošnjaci, od Švicarske, Njemačke, Luksemburga, Francuske, Turske pa sve do Amerike i Australije. Naravno, uz Božiju pomoć ne namjeravamo stati na tome. Jer, uvijek može više i bolje“, stoji u uvodniku kojeg potpisuje Dedić.

Nadalje, Dedić dodaje da „historijski projekat “Prosvjetitelja” koji je počeo sa realizacijom 2014. godine je “3B”, a koji ima za cilj podršku rasta nataliteta kod Bošnjaka u Podrinju i podsticaj održivosti povratka kroz uspostavu sistema podrške djeci i njihovim porodicama. Dakako, pamtit ćemo je i po ogromnom trudu kojeg su uložili članovi “Prosvjetitelja” u pružanju pomoći nastradalim u poplavama koje su pogodile BiH 2014. godine. Obišli smo većinu mjesta pogođenih poplavama i dostavili pomoć nastradalim. Ovakav uspjeh “Prosvjetitelj” postiže, zahvaljujući Allahu, dž.š., a zatim požrtvovanošću svih svojih članova predvođeni osnivačem Udruženja, Mehdinom Jakubovićem, predsjednikom Nerzudinom Hajdarevićem i užim rukovodstvom. U 2015. godini nastavljamo sa realizacijom već započetih projekata, ali krećemo i sa novim. Ova godina će, ako Bog da biti daleko uspješnija za “Prosvjetitelj”. I ubuduće ćemo biti na usluzi svojoj vjeri, narodu i državi“.

Na linku ispod možete preuzeti Godišnjak „Udruženja „Prosvjetitelj“.

http://prosvjetitelj-muallim.org/godisnjak/godisnjak2014/