Građani RS na “crni petak” potrošili 27 mil KM

329

Po uzoru na zapadne zemlje i domaći trgovci su za posljednji petak u novembru, dan za šoping i velika sniženja, pripremili mnoge zanimljive ponude za sve šopingholičare, koji očigledno nisu odoljeli sniženjima, pa su pazarili mnogo.

U Poreskoj upravi RS navode da je 29. novembra ove godine promet preko fiskalnih kasa u maloprodaji iznosio 27,65 miliona maraka.

Predsjednica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora Murisa Marić kaže da ovaj podatak pokazuje da uprkos siromaštvu ljudi mnogo troše.

– Bogati sloj građana očigledno čeka “crni petak” i slične dane za šoping. Uprkos tome što kod nas nisu tako velika sniženja kao u inostranstvu, očigledno je da nas polako obuzima šoping groznica. Podatak o milionskoj potrošnji je zapravo odraz želje i težnje naših građana da prate svjetske trendove i kupuju baš na taj dan. Sve te reklame da je nešto sniženo mame potrošače pa mnogi i dalje kupuju stihijski, ne vodeći računa o novcu kojim raspolažu – istakla je Marić za “Glas Srpske”.

Dodala je da je sigurno kupljeno mnogo stvari koje i nisu prijeko potrebne. Marićeva ističe da je termin “crnog petka” pametno osmišljen kao posljednji petak u novembru kada kreću pripreme za praznike.

Murisa Marić je istakla da je 29. novembra sigurno bilo mnogo prometovanja putem kartica, kroz tekuća mjesečna zaduženja.

– Zasigurno je u tom milionskom iznosu koji je evidentiran u maloprodaji mnogo kreditnog zaduženja i kupovine na rate – rekla je Marić, piše “Glas Srpske”.