Hercegovački portal poziva na “zakonsku zabranu povika Allahu ekber”!?

1225

Filofašistički portal Kamenjar.com, kako ga je svojevremeno nazvao Prometej.ba, objavio je danas tekst u kojem ni manje, ni više do poziva na “zakonsku zabranu povika Allahu ekber”.

Opskurni portal poznat po skandaloznoj peticiji da se ustaški pozdrav „Za dom – spremni“ uvede kao zvanični pozdrav u Hrvatskoj vojsci (HV), negiranju zločina u Ahmićima (Gdje su dokazi?!), inače blizak hercegbosanskim krugovima i HDZ-u (nedavno su prvi objavili početak emitiranja TV Herceg Bosne), iznosi zastrašujuće ocjene.

“I dok se u Hrvatskoj raspravlja treba li zabraniti pozdrav „Za dom – spremni“, jer neke vrijeđa, prilično je nezamijećeno prolaze neki drugi, nimalo bezazleni povici, iako razum nalaže da im se pokloni puna pozornost”, piše izvjesni autor, koji svoje mračne stavove potpisao pseudonimom.

Portal koji uređuje izvjesna Ivona Banožić (Izdavač: Eranijske Kronike čije sjedište nije poznato), a prenosi stavove Ive Lučića, Nine Raspudića, Zvonimira Hodaka i sličnih navodi da “na mjestima gdje se danas rabi “Za dom spremni”, nitko još nikog nije ujeo, ali da se povik “Allahu ekber” koristi i kao oružje”.

Kao argument se uzima nedavni primjer s Uskrsnog bdijenja hrvatskih katoličkih vjernika u jednoj crkvi u Münchenu kad je musliman porijeklom iz Afrike ušao u kršćansku bogomolju i usred obreda počeo raditi nered vičući “Allahu ekber”, usput bacivši na vjernike poveći kamen.

Iako je njemačka policija konstatirala da nije bilo riječi o terorističkom napadu, te da je incident izazvala psihički bolesna osoba, to nije dovoljno portalu i autoru, već su se nastavili obračunavati sa jednim od simbola islama.

Naravno, na isti način kako teroristi diljem svijeta zloupotrebljavaju Božje ime, čiji je rezultat rast islamofobije.

“Nipošto, dakle, ne manjka zdravorazumskih argumenata u prilog zakonskoj zabrani javne uporabe povika “Allahu ekber” (kao i povezanih uzvika poput – tekbir), osim možda u iznimnim slučajevima kad navedeno ne ugrožava javnu sigurnost. Iznimku bi mogli predstavljati, recimo, poziv na molitvu muslimanskog vjerskog službenika ili najavljene javne izvedbe islamom nadahnutih pjesama (ilahija i kasida). Vrijedi to kako za Hrvatsku, tako i za čitavu Europu koja je takvom djelovanju još izloženija. A ako je tako u Hrvatskoj i Europi, koliko li tek ima smisla isto primijeniti i u jednoj Bosni i Hercegovini”, navodi se na portalu Kamenjar.com.

(Radiosarajevo.ba)