Hoare: Bez podrške muslimana partizani ne bi mogli pobijediti ovdje!

3

Autor: Radiosarajevo.ba

U prepunoj dvorani Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu večeras je
održana promocija bh. izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu uglednog britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Ova knjiga je usmjerena na iskustvo bosanskih muslimana (Bošnjaka).
Ona ima za cilj da objasni kako i zašto su se bosanski muslimani masovno pridružili Narodnooslobodilačkom pokretu (NOP) i kako je to omogućilo partizanima da dobiju rat i komunistima da preuzmu vlast u Bosni i Hercegovini i Jugoslaviji.

Haore je uvjerenja da su „bosanski muslimani dali jedan veoma važan doprinos koji prethodno nije pravilno objašnjen u starijoj historiografiji“.

Tito i KPJ su veoma brzo uvidjeli značaj bosanskih muslimana za NOP te su nastojali na svaki način da ih privuku na svoju stranu. To je, po Hoareu, bilo ključno za uspjeh Tita i partizana.

Ovaj historičar zato veoma detaljno sagledava odnose među bosanskim muslimanima koje je Drugi svjetski rat zatekao u veoma teškoj poziciji: politički obezglavljene, vojno neorganizirane, u situaciji kada je njihova država, najprije sporazumom Cvetković- Maček 1939., a kasnije okupacijom Nezavisne države Hrvatske (NDH), odnosno podjelom na italijansku i njemačku okupacionu zonu, praktično izbrisana s karate.

Promocija je počela divnom gudačkom izvdbom pjesama iz NOB-a i sevdalinki.

“Ja sam se s ratom u BiH sam upoznao kao student na Oxfordu. Svjedoci smo genocida nad Bošnjacima koji je bio i genocid nad državom. Htio sam da istražim kako je nastala ta država koja je napadnuta, a to je značilo proučavati partizanski pokret”, rekao je Hoare dodavši:

“Velikosrpski agresor je htio partizanski pokret pokazati kao isključivo srpski, a da su svi Bošnjaci, Hrvati, Albanci fašisti.”
Istakao je da partizani bez podrške ljudi u Bosni i Hercegovini ne bi mogli pobijediti.

Kao važnim je naveo to da se istraži način na koji je NOP privukao ljude.

Hoare ne sumnja da će ova knjiga ustalasati javnost u regionu.

Ukazao je na to da Hrvatska jeste dala najveći broj partizanskih brigada, ali da je Bosna i Hercegovina bila središte borbe.

“Srbi koji su se borili za Bosnu i Hrvatsku nisu podržavali velikosrpski narativ”, zaključio je Hoare.