Hoće li Turska pobijediti UAE, Saudijsku Arabiju i Egipat u Libiji?

9

Vrhovno državno vijeće Libije saopćilo je da su prijetnje Khalife Haftara Turskoj svojevrsni proglas rata s Turskom.

“Bilo kakav napad na naše prijatelje, a posebno Turke, bi bio udar na nacionalnu sigurnost Libije“, saopćilo je Vijeće i najavilo da će u saradnji s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije žestoko odgovoriti na bilo kakav incident.

Vrhovno vijeće Libije također je upozorilo da bi ulazak u sukob s Turskom bio ogroman udar na Libiju jer je Turska jedan od najvećih uvoznika i partnera Libije na mnogim poljima.

U petak je Ahmed al-Mismari, glasnogovornik komandanta snaga sa istoka Libije Khalife Haftara, saopćio da je Haftar izdao naredbu zabrane komercijalnih letova turskih kompanija u Libiji. On je kazao da je izdata i naredba za napad na turske brodove u libijskim vodama.

Khalifa Haftar je početkom aprila pokrenuo vojne akcije s ambicioznim planom da osvoji glavni grad Tripoli, u kojem je sjedište Vlade nacionalnog jedinstva.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kada je u krvavom ustanku uz podršku NATO-a svrgnut, a zatim i ubijen višedecenijski lider Muammar Gaddafi.

Od tada oštre političke podjele u zemlji dovele su do dvije suparničke vlasti, jedne u istočnoj Libiji s kojom je povezan Haftar i druge u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Libija kao jedinstvena država faktički je prestala da postoji svrgavanjem Muamera el Gadafija 2011. godine. Danas, država je podijeljena na dva dijela: istok i dio juga, sa centrom u gradu Tobruku, kontroliše narodna skupština koju podržava Libijska nacionalna armija Khalife Haftara, dok zapad, sa sjedištem u Tripoliju, kontroliše Vlada nacionalnog jedinstva, na čelu sa Faizom Saradžom. I međunarodna zajednica je podijeljena u podršci zvaničnom Tripoliju i Tobruku. Zvanična Vlada nacionalnog jedinstva ima podršku EU (bez Francuske), Turske i Katara, dok generala Haftara podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska i Saudijska Arabija.

Turska aktivno pomaže snage Vlade nacionalnog jedinstva što se smatra ključnim razlogom što Khalifa Haftar ne uspijeva da osvoji Tripoli, iako ga naoružavaju i finansiraju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Francuska i Saudijska Arabija.