Hrabra palestinska učenica: Na završnim ispitima osvojila 96,4% bodova, uprkos tome što joj je samo deset dana prije ispita dijagnosticiran rak

855

Piše: Abdullah Nasup
Osamnaestogodišnja Palestinka Nada Qashqish na završnim ispitima srednje škole osvojila je ukupno 96,4% bodova, uprkos tome što joj je samo deset dana prije ispita dijagnosticiran rak u krvi.
U ragovoru za Quds Press, ova hrabra i marljiva djevojka kazala je da je bila iznenađena spoznajom da ima rak u krvi, ali je odlučila da joj ova ozbiljna bolest neće biti prepreka na putu uspjeha.
„Nisam mogla prihvatiti činjenicu da sam bolesna”, rekla je, „nije bilo lahko, ali sam odmah odlučila da se ne predajem bolesti, nego da nastavim svoj put uspjeha, koji sam počela kad sam bila dijete, kako bih ostvarila svoj san da studiram strane jezike i prevođenje na Univerzitetu u Betlehemu.”
„Na početku smo radi liječenja putovali u Jordan, ali kad smo shvatili da je tretman u Jordanskim i Palestinskim bolnicama isti,” kazala je, „vratili smo se kući, a ja sam ostala u bolnici Augusta Victoria Hospital u okupiranom Jerusalemu.”
„Liječnici, medicinsko osoblje i uprava bolnice, osigurali su mi je odgovarajuću atmosferu za učenje i liječenje u isto vrijeme. Napravili su za mene raspored tretmana koji mi je ostavio dovoljno vremena za učenje. Najviše mi je pomogla moja majka koja je boravila u bolnici i stalno bila uz mene. Ovo nije bio lahak put za mene.”