Hrvačić: Vlast u KS traži da TVSA ne izvještava o Kovačima i zlatnim ljiljanima

1361


Donedavni predsjednik Nadzornog odbora JP TVSA Hajrudin Hrvačić upozorava da je nova upravljačka struktura dozvolia sebi grubo i neprihvatljivo uplitanje u programsku šemu ovog javnog preduzeća. U nastavku prenosimo reakciju Hajrudin Hrvačića u cijelosti.

Parole o depolitizaciji upravljačkih struktura u javnim preduzećima, institucijama i ustanovama, što su ih u javnost slali pojedinci koji čine novu vlast u Kantonu Sarajevo (KS), za samo nekoliko sedmica pokazale su se kao podvale i neistine, a za što je najbolji primjer Javno preduzeće Televizija Kantona Sarajevo (TVSA).

Novi Nadzorni odbor (NO), ubrzo nakon što je smijenjen onaj na čijem čelu je bila moja malenkost, dozvolio je sebi grubo i neprihvatljivo uplitanje u programsku šemu ovog javnog preduzeća. Naime, u četvrtak 9. maja na sjednici novoizabranog NO TVSA od uprave ovog preduzeća naredbodavno su tražene promjene u programu a kako bi bio prilagođen potrebama i ideolološkoj vizuri dijela aktuelne vlasti u KS.

Tako je v.d. predsjednika Nadzornog odbora gospodin Vlastimir Mijović (koji uzgled rečeno eksplicite zahtjeva da ga na sjednice i sa sjednica NO TVSA vozi službeno vozilo preduzeća što od osnivanja preduzeća nikada nije bila praksa niti definisano bilo kojim Pravilnikom) izričito naložio, između ostalog, ekspresni prestanak emitiranja emisije Bh. Dnevnik. Porazno je za gospodina Mijovića i politike koje zastupa što im smeta emisija, jedna od onih po kojoj je TVSA prepoznatljiva, a koja je koncepcijski postavljena kao zbirno mjesto za domoljubive informativne sadržaje iz cijele BiH koji su prognani iz programskih šema većine televizija dostupnih gledateljima u BiH.

Mijović je ovom prilikom naredio i prekide saradnje sa općinama u KS i Gradskom upravom Grada Sarajeva. Ma kako se ovo pravdalo, pozadina ove manipulativne ideje je da se nosioci ovih aktivnosti ostave u informativnoj blokadi jer su to, uglavnom, načelnici i gradonačelnik koji su politički neprihvatljivi dijelu nove kantonalne vlasti zbog svoje stranačke pripadnosti. Osim toga, ovako se ne brine o stvarnim potrebama gledatelja/građana da budu pravovremeno obaviješteni o svemu onom što se direktno odnosi na svakodnevni život. Saradnja sa lokalnim zajednicama u KS donosi i finansijsku dobit za TVSA, ali se novi NO želi odreći toga i destabilizirati poslovanje preduzeća kako bi sproveo svoj naum medijske izolacije političkih neistomišljenika.

A kada TVSA pretvore u medij koji ne bi tretirao dešavanja mimo onih koji se odnose na aktivnosti kantonalne vlasti, osmislili su i dodatno nametanje gledateljima tih reduciranih vijesti. Tako je gospodin Mijović zatražio da se tokom dana određeni izvještaji višestruko ponavljaju u programu. Iako je ovako repriziranje dnevnih izvještaja na dnevnoj osnovi neatraktivno i neprimjereno za javni servis, vladajući u KS žele na ovaj način višestrukim ponavljanjem informativnih priloga, koji bi isključivo bili o njihovim aktivnostima, pretvoriti TVSA u propagandnu vrtešku.

Kako su neki od nosilaca aktuelne vlasti u Sarajevu znali govoriti da je TVSA bila pod političkim pritiskom u vremenu dok sam bio na čelu NO, bitno je reći da nikada, nijednom riječju se nismo miješali u programsku politiku kuće jer je to bilo izvan naših ingerencija. Takvo nešto nije zabilježeno na našim sjednicama. Zbog toga je ova grubost u kojoj se dio aktuelne vlasti preko NO miješa u programsku šemu i rad jednog medija, neprihvatljiv presedan, udar na slobodu medija i potez za svaku osudu. Ono za što su neosnovano optuživali druge, oni u stvarnosti čine.

Ovom prilikom javno osuđujem direktive koje su nove vlasti preko gospodina Mijovića uputile odgovornim za program TVSA. Naime, gospodin Mijović je ustvrdio da je TVSA medij mrtvih ljudi jer, kako je kazao, previše pažnje posvećuje polaganjima cvijeća na Kovačima, događajima koji se organizuju u znak sjećanja na zlatne ljiljane i slično. U maniru RTRS-ovih urednika, njemu i njegovim naredbodavcima smeta kultura sjećanja na agresiju i one što su joj se suprotstavili. Ovdje je očigledno novo lice i stvarna politika dijela novih vlasti. Njihove naredbe su neoboriv dokaz da su suprotstavljeni idealima, osjećajima i potrebama naroda.

Pozivam sve relevantne institucije, organizacije i pojedince da osude i zaštite TVSA od nasrtaja dijela nove vlasti na programsku šemu koji se vrši preko za to neovlaštenog NO. Želim, također, pozvati na osudu politike i ideologije koje podsjećanje na naše šehide, poginule borce i zlatne ljiljane i njhovu žrtvu smatraju viškom u programu. 

Lično želim poručiti gospodinu Mijoviću i svima čije zamisli realizira da će se ovaj narod uvijek sjećati najzaslužnijih za odbranu Sarajeva i BiH jer su život dali za najuzvišenije ideale kao što je sloboda, ravnopravnost i opstanak BiH, a što, sada je dokazano, želite potisnuti u medijski mrak. Podsjećam, takve politike odbacivanje autoriteta odbrane BiH svakodnevno vidimo u manjem bh. entitetu i u antidržavnim medijima. To što vaša politika i potezi asociraju na naprijed spomenute, vaša je stvar i  sramota.

Hajrudin Hrvačić, bivši predsjednik NO TVSA