Hrvat povezan sa ISIL-om koristio tri imena

158

Nikolas Metju Grbeša, državljanin Hrvatske i Belgije, kojeg je SIPA lani uhapsila u Sarajevu, gdje se mjesecima krio od pravosuđa Belgije, koristio je čak tri imena, otkriva „Dnevni avaz“.

On je još koristio i ime Amir Grbeša, ali i Kolet Žan Mišel (Collette Jean Michel).

Grbeša je ponovo postao predmet interesiranja policijskih i stranih agencija, jer se zajedno sa bh. državljaninom Adisom Abazom, koji je uhapšen prije dvije sedmice u Drezdenu, sumnjiči za poticanje na teroristički napad u Parizu 2015. godine.

Tačnije, Grbeša i Abaz sumnjiče se da su teroristima ISIL-a, s kojima je Grbeša bio uvezan, prodali naoružanje kojim je izveden teroristički napad.

Alarmantno je da se osoba koja je uvezana s napadačima na briselski aerodrom 2016. godine mjesecima krila u Sarajevu i bila je bez ikakvog nadzora.

Grbeša se prošle godine nakon hapšenja nije protivio izručenju Belgiji, ali jeste određivanju ekstradicionog pritvora.

Tada je pristao da bude izručen Belgiji, ali da mu se ne određuje šestomjesečni pritvor, što je Sud BiH zbog straha od bijega odbio. Nedugo zatim, on je odlukom ministra pravde BiH Josipa Grubeše po užurbanoj proceduri izručen Belgiji.

Zvanično, prema potjernici belgijskog Interpola, Grbeša se tereti za više krivičnih djela koja je počinio u toj zemlji, a potražuje ga sud u Liježu.

Među krivičnim djelima su ubistvo, teške tjelesne povrede – ubistvo u pokušaju, teška krađa, zavjera, kršenje zakona o oružju. Za ova krivična djela prijeti mu 15 godina zatvora.

Istražiteljima SIPA -e Grbeša je nakon hapšenja rekao da je u Sarajevu prihvatio islam.

Avaz.ba