Irinej vrijeđao Đukanovića: “Srpski narod lijepo kaže da je poturica gori od Turčina”

940

Na platou ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je Trojčindanski narodni sabor Srpske pravoslavne crkve koji je predstavljao još jedan vid protesta protiv Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

Nedavno usvojeni zakon predviđa da “svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, bit će prepoznati kao državna imovina”.

Povodom zakona iza koga stoji crnogorski predsjednik, oglasio se i srpski patrijarh Irinej koji je otvoreno vrijeđao Milu Đukanovića.

“Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda. Nadam se da će i oni reagovati i tog takvog čovjeka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem – ali srpski narod lijepo kaže da je Poturica gori od Turčina”, rekao je Irinej.