Istraživanje pokazalo kako je zbog Muhameda Salaha opala islamofobija u Liverpoolu

1233

Može li izloženost slavnim osobama koje dolaze iz drukčijih sfera života smanjiti predrasude? Ako je suditi po Liverpoolu i Muhamedu Salahu, može. Ala’ Alrababa’h, William Marble, Salma Mousa i Alexandra Siegel uspjeli su dokazati kako je nakon njegovog dolaska islamofobija u Liverpoolu pala!

Zašto baš Salah?

Ekipa iza istraživanja uzela je Salaha za primjer, obzirom da je on ponosni musliman koji to pokazuje na terenu, te zbog njegovog velikog uspona ka slavi u Liverpoolu.

Uz Salaha, kao mjerilo islamofobije uzeli su 936 zločina iz mržnje u općini Merseyside (u kojoj se nalazi Liverpool), 15 miliona Tweetova nogometnih navijača iz UK i ankete 8.060 navijača Liverpoola.

Rezultati su nevjerovatni

Istraživači su pronašli da je broj zločina iz mržnje pao za 18,9%, dok niti jedan drugi oblik zločina nije doživio ni približno takav pad.

Uz to, pronašli su da su navijači Liverpoola upola manje objavljivali Tweetove koji su bili protiv muslimana (pad sa 7,2% na 3,4%).

Što se samih anketa tiče, zaključuje se kako je rezultat ovakvog pada islamofobije povećana upoznatost s islamom. Istraživanje navodi kako pozitivan doticaj s bitnim ljudima određene društvene skupine može otkriti nove informacije koja daje ljudskost toj društvenoj skupini, čime se smanjuju predrasude i stereotipi.