Izetbegović: Aleksandar Vučić danas kaže jedno, sutra drugo – Dodik otvoreno ide da sruši mir

924

Aleksandar Vučić danas kaže jedno, sutra drugo, kaže predsjedavajući Predsjedništva BIH Bakir Izetbegović i dodaje da mu nije lako po pitanju Kosova. S druge strene Izetbegović smatra da Dodik iznova priprema referendume i pravi pretpostavke za to, kao što je to slučaj sa popništavanjem istine o ratnim događajima.
– Ide prvo psihološka preiprema. Da nisu napravili genocid, da su sve zaraćene strane bile jednake, da imaju jednako pravo da odlučuju o budućnosti ove zemlje. Milorad Dodik otvoreno ide na to da sruši mirovni sporazum, a ako sruši mirovni sporazum, srušit će i mir. Je li njemu zaista trebaju desetine hiljada novih invalida i stotine hiljada novoiseljenih iz BiH. Je li mu treba zastoj u privredi, kaže Izetbegović.

Dodaje da se Dodik poigrava i računa na neke globalne izmjene u svijetu na koje bi se eventualno mogao osloniti i da proba zaista dovršiti mirnodopskim sredstvima ono što nisu uspjeli ratom i oružjem.

– Prema tome, to je prva stvar koju ćemo mi morati rješavati – stabilizirati mir u ovoj zemlji, stabilnost, sigurnost, a onda na to reforme i masovna izgradnja infrastrukture i to troje će dati jednu pozitivnu spiralu kakvu nismo vidjeli od Dejtona do danas, rekao je Izetbegović.

(Vijesti.ba)