Izgrađen bunar „Srebrenica“ i još 7 od ukupno 18 bunareva

301

Udruženje Solidarnost iz Bihaća

U mjesecu Ramazanu 2012. Godine krenulo se sa idejom izgradnje bunara „Srebrenica“. Allahova milost, naše jedinstvo i spremnost da trajnu sadaku ugradimo u veliko korisno djelo rezultiralo je ne samo bunarom „Srebrenica“ već 18 bunara, od kojih je svaki vrijedan 4.000 dolara.

U ovoj akciji učešće je uzelo jako puno udruženja iz Bosne i dijaspore kao i pojedinci koji su sami donirali vrijednost jednog bunara.

Nosioc projekta je IHH-a organizacija iz Turske, zahvaljujući kojoj smo mi počašćeni da utkamo dio svog imetka na tlu Afrike.

Do sad je izgrađeno 8 naših bunareva pod sljedećim nazivima:

Srebrenica

Islam Bosna

Knjiga Izvor

Ridvan-Bosna

Selam

Solidarnost-Bosna

Taqwa-Graz

Tesnim-Bosna

Ostalo je još da se izgrade sljedeći bunarevi:

Hedija Bosna

Hedija Europa

Hedija Sandžak

Hedija Amerika

Adel D

Dirhem Bosna

Ikre-Minhen

Bosna-Saint Louis

Bosna „Rahmet“

Bosna i Hercegovina – Sarajevo

Sarajevo

K.C.Tesnim

Odnedavno je Tesnim preselio u novi prostor koji se nalazi u ul.Pehlivanusa br.5, u srcu Sarajeva. Koncept rada Tesnima je sada izmjenjen i  obogaćen muškim odjelom.

Ciljna skupina su srednjoškolci i studenti ,kao i svi oni koji imaju interesovanja za naše aktivnosti. Projekti kojima se  bavi Tesnim su :

Kursevi engleskog,arapskog i njemačkog jezika. Upisi su u toku.

Kursevi informatike,standardni i napredni paket ,a trenutno je upis na kurs grafičkog dizajna.

Kursevi art radionice koji podrazumjevaju slikanje na svili,staklu,folji,dekupaz tehnika.Tu je izrada nakita kao i posve neobična tehnika slikanja peglom.U toku je upis na kurs slikanja na foliji. Kursevi sufare,tedžvida sa tefsirom i hifzom.

Klub čitalaca,na kojem nastojimo popularizirati čitanje i knjizi vratiti mjesto koje joj pripada kroz analizu i komentare moderatora i učesnika kluba.

Kreativna pauza podrazumjeva workshop iz raznih oblasti psihologije s akcentom na emocionalnu inteligenciju i pozitivan životni stav.

Sklopili smo sadarnju sa psihologinjom Jasnom Pleho-Subašić,za realizaciju Psihološkog savjetovališta specijaliziranog isključivo za adolescente.

Insanity je ujedno i naš namljadji workout fitness program za žene,kojim nastojimo podići svijest o zdravom načinu života,ishrane i važnosti tjelovježbe.Inasnity se održava u Sali K.C.Kralj Fahd. Naš važan projekat je stipendiranje  studenata,koji su aktivirani kroz Klub volontera.

Ovaj Klub okuplja studente altruiste,koji svojim plemenitim radom i pomaganjem ljudima,žele unijeti pozitivne promjene u lokalnoj zajednici i šire. Naše volonterske projekte realiziramo kroz zajedničku saradnju sa ostalim udruženjima. Sa Udruženjem Solidarnost iz Bihaća realizirali smo i realiziramo slijedeće projekte:

Stipendinje jetima iz Palestine,Somalije,Etijopije i drugih ugroženih zemalja.Ovaj projekat grupnog stipendiranja daje mogućnost ljudima da učestvuju u projektu počev od 1 KM mjesečno. Trenutno stipendiramo 10 jetima.

Drugi naš projekat na koji smo posebno ponosni je Projekat izgradnje bunara u Africi.

Zajedničkim snagama smo izgradili uz Allahovu pomoć 19 bunara u Africi od koji jedan nosi naziv Tesnim-Bosna.

Volonterski projekti koji su uspješno realizirani su :pomoć u obnovi Gaze,pomoć Palestini,pomoć muslimanima Burme i učešće u prvom bosanso-hercegovačkom konvoju za Siriju. Naš naredni projekat je pomoć opremanja dvije povratničke biblioteke u RS.

Tesnim je centar  koji je otvoren prema svim pozitivnim i dobrim mladim ljudima koji se žele edukovati,družiti i učiniti pozitivne stvari u društvu.

Više informacija o projektima imate na http://www.facebook.com/groups/tesnim/

Travnik – Udruženje građana za afirmaciju mladih „ AHI“

Naslov: Oni su korisni drugim ljudima

Odlukom koordinacionog odbora za projekat PIRAMIDA u periodu mart/april iznos od 275 KM je utrošen na sljededi način: 100 KM koje su utrošene na kupovinu osnovnih kućnih potrepština i lijekova za porodicu Z. S. i H. S. Oni žive u zeničkom prigradskom naselju Hamida. Ova porodica broji šest članova i žive od, minimalne, invalidske penzije oca H. koja iznosi 300,00 KM. Troje od četvero djece ide u osnovnu školu dok najstarija kderka ide u srednju školu. Akciju je sprovela Aida Jašarevid, što je potvrdila računom u spomenutom iznosu.

100 KM utrošene su na kupovinu osnovnih kućnih potrepština za porodicu R. iz mjesta Oborci kod Travnika. Porodica N.R broji sedam članova, od tih sedam članova petero su djeca. Ova vrijedna porodica živi u kući jednog dobrotvora koji im je dopustio da žive u njegovoj kući bez ikakve naknade. N. R. i njegova porodica se bave zemljoradnjom i stočarstvom ali teška ekonomska situacija u državi otežava samo preživljavanje za ovu porodicu. Obzirom da se oni bave stočarstvom naše Udruženje im je kupilo i kravu iz fonda projekta „MU – MU“ br. 7 i time barem djelimično olakšalo borbu za normalnim životom, tom prilikom je uručena i ova jednokratna pomoć. Ovu akciju je uradila Emina Hrustić Islamović.

50 KM su prebačene na žiro račun M.S. iz Travnika. M. živi sa suprugom i četvero djece u vlastitom stanu. Troje djece se školuje, dvoje pohađa srednju a jedno osnovnu školu u Travniku. S obzirom da M. već neko vrijeme ne radi, dugovi su se nagomilali pa se nadamo da će ovih skromnih pedeset konvertibilnih maraka barem malo ublažiti teško stanje naših sugrađana. Za više informacija kontaktirajte nas na e-mail [email protected]

Zenica

Islamski pedagoški fakultet nakon 20 godina ostvaruje san

Prva faza projekta izgradnje, koja bi trebala početi već u junu, podrazumijeva grube radove sa krovom u vrijednosti od 3.880.000 KM, a izvodit će ih zeničke firme koje su na izabrane na otvorenom tenderu. Prema riječima dekana Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Zuhdije Adilovića, cilj je da se novom zgradom Zenici ponudi novi brend sa spojem tradicije i modernizma. “Od samog početka osnivači ovog fakulteta su imali jasnu viziju, da spojimo tradiciju i modernizam, religiju i naučna dostignuća i to je po meni formula uspjeha na osnovu kojeg moramo odgajati buduće naraštaje, koji treba da budu moralni i da se suprotstave mitu i korupciji, a istovremeno da budu stručni i sposobni po najboljim standardima, te je zbog toga neophodno da imamo dobru infrastrukturu”, kazao je Adilović. Nova zgrada, koja će biti izgrađena u naselju Radakovo u blizini Bijele džamije, riješit će pitanje aktuelnih potreba te omogućiti razvoj fakulteta. Prema riječima Adilovića, projekt je zamišljen kao iskorak u otvaranju univerzitetskog prostora širem krugu građana. U okviru zgrade bit će otvorena razna savjetovališta u kojem će biti zaposleni svršenici Odsjeka za socijalnu pedagogiju, a u okviru koje će polaznici Odsjeka obavljati svoju praksu. Za studente Predškolskog odgoja i obrazovanja bit će formiran vrtić za djecu, u kojemu će biti zaposleni, a bit će korišten i kao praksa za polaznike Odsjeka predškolskog odgoja i obrazovanja. U centru nove zgrade fakulteta bit će izgrađen veliki amfiteatar za izložbe i druženja studenata, a objekt je arhitektonski predviđen da govori o ideji spoja tradicije i savremenosti u koji će biti ugrađeni najsavremeniji materijali, a istovremeno odražavat će spoj sa islamskom tradicijom u vidu kupole na vrhu zgrade. Četverokut objekta označava životnu ograničenost. Iznad amfiteatra bit će postavljena fontana koja predstavlja spoj sa nebom, te voda koja izlazi iz fontane imat će za cilj da predstavlja izvor nauke koji napaja grad Zenicu sa ljudima koji su osposobljeni visokoškolskim znanjem. Zgrada će imati dva sprata pod zemljom, te tri sprata iznad nivoa zemlje, a na samom vrhu bit će izgrađena mansarda sa zelenim pojasom i stazom za šetnju, gdje će ujedno biti smješteni kabineti asistenata fakulteta. U okviru suterena bit će izgrađeni restoran, informatički kabinet, fitnes studio i abdesthana, dok će na prizemlju i prvom spratu biti učionice za održavanje nastave. Prema Adilovićevim riječima, radovi na izgradnji nove zgrade fakulteta trebali bi početi 1. juna, a do kraja septembra trebala bi biti završena prva faza sa grubim radovima i natkrivanjem objekta, no dalje sve zavisi od dotoka sredstava i donacija. Ukoliko sve bude teklo po planiranom rasporedu, prvi nastavni časovi u novoj zgradi IPF Zenica bi trebali biti održani za dvije do tri godine.

Bošnjački studenti sa Islamskog univerziteta u Medini

Izlet u Janbu

Dana 21.03.2013. godine naši studenti sa Islamskog univerziteta u Medini nakon klanjanog sabah namaza uputiše se put Janba, grada na obali Crvenog mora udaljen oko 230km udaljen od Medine. Na 180. kilometru, studenti, kao što je to već i poznato, zastaju nedaleko od mjesta Bedr, i uživaju u pustinjskim čarima koje nudi taj krajolik. Nedugo nakon toga, nastavljaju preostali dio puta i u 10 sati stižu na odredište. Nakon obavljenog doručka, te kratkog predaha, studenti se grupišu ispod debelog palminog hlada i pristupaju prvoj sportskoj disciplini-bacanju kugle. Nakon tri serije bacanja, kuglu tešku 7,3 kg najviše je bacio student Sead Kumro. Po završetku ove discipline, studenti se premeštaju na obalski pijesak i počinju sa drugom sportskom disciplinom skok u dalj. Poslije tri serije dobrih i dugačkih skokova, prvo mjesto uzima student Berin Ljajić. Sportski duh se nastavlja, a studenti još vatrenije priželjkuju nastupanje trećeg sportskog natjecanja trčanje na 30 metara u dva pravca. Rezultatom od 10.31 sekundi, najbrži se pokazao student Ismail Jerebičanin. Posljednje sportsko natjecanje je bilo grupno trčanje na 70 m u jednom pravcu, gde je student Suad Bihorac odnio pobjedu. Nagrade u iznosu od 100 rijala su podijeljenje pobjednicima. Nakon ovih preljepih nadmetanja, studenti su se kupanjem u preljepoj vodi Crvenog mora, te ostalim slobodnim aktivnostima, družili i opuštali ostatak dana. Odmah nakon jacije namaza, studenti se polako pakuju i kreću put Medine Presvjetle.

Preuzmite BESPLATNO najnoviji broj SAFF-a (broj 340) ovdje