Izraelski orijentalist: Nismo zabrinuti zbog saudijskih nuklearnih reaktora

738

Prije nekoliko dana iranski vođa Hamenei je izjavio je kako zapadne zemlje pomažu Saudijskoj Arabiji u proizvodnji nuklearnog reaktora. Izrelski orijentalist i profesor na Univerzitetu Haifa, dr. Yaron Freidman, smatra da to nije puka propaganda. Nekoliko dana nakon ove Hameneijeve izjave novinska agencija Bloomberg objavila je fotografije snimljene posredstvom satelita, koje prikazuju područje na kojem niče prvo nuklearno postrojenje na saudijskom tlu.

U članku objavljenom u listu Yedioth Ahronoth, dr. Yaron Friedman piše da se „postrojenje nalazi južno od King Abdulaziz City for Science and Technology (To je nacionalni saudijski centar za nauku i tehnologiju), u blizini Rijada. Izvor zabrinutosti je to što Saudijska Arabija nije potpisnica sporazuma o ograničenju obogaćivanja urana niti je obavijestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju o svojom programu izgradnje nuklearnih postrojenja.“

Ukoliko se Saudijska Arabija domogne nuklearne moći, smatra Friedman, moguće je da će je koristiti u vojne svrhe, a ne samo u civilne. Smatra i da je moguće da se, ukoliko Saudijska Arabija ovlada ovom tehnologijom, ta tehnologija proširi na druge zemlje u regiji. Podsjetio je da je u martu prošle godine prijestolonasljednik MBS zaprijetio da će, ukoliko se Iran domogne nuklearnog oružja, i Saudijska Arabija učiniti isto, a mjesec dana nakon toga prijetnju je ponovio njegov ministar vanjskih poslova.

Friedman smatra kako februarska posjeta saudijskog prijestolonasljednika Pakistanu, ima veze upravo sa nuklearnim aspiracijama Saudijske Arabije. Pakistan je jedina muslimanska i sunijska zemlja koja posjeduje nuklearno oružje i u veoma dobrim je odnosima sa Saudijskom Arabijom, te je moguće da Saudijska Arabija, smatra on, od Pakistana dobije gotovo nuklearno naoružanje, bez potrebe da ga razvija lokalno, iako Saudijska Arabija pokazuje namjere da vlastitim kapacitetima proizvede takvo oružje.

U dvije stvari je saudijski nuklearni program u boljoj poziciji nego iranski:

  • Saudijska Arbija neće morati da nabavlja uran, jer ga ima dovoljno u svojoj pustinji.
  • Saudijski nuklearni program ima podršku Sjedinjenih Država, jer su uvjerene da to nije program kojem je cilj proizvodnja nuklearnog oružja i jer smatraju da će im razvoj saudijskog nuklearnog programa donijeti dodatne finansijske koristi.

Friedman je govorio o tome da postoji neslaganje između administracije Bijele kuće, kongresa i nekih važnih biznismena u vezi ovog saudijskog nuklearnog programa, jer jedni smatraju da će taj projekat Sjedinjenim Državama donijeti nove milijarde dolara, dok se drugi plaše da će predstavljati opasnost za Izrael, podsjetivši, pri tom, da Ujedinjeni Arapski Emirati od 2017. godine imaju nuklearnu elektranu koju su napravili uz pomoć Južne Koreje.

„Izrael želi sačuvati stratešku prednost na polju nuklearne energije u regiji. Pakistanski nuklearni program nas ne zabrinjava mnogo, jer ta zemlja, za razliku od Irana, ne pokazuje namjere da uništi Izrael. A što se tiče Saudijske Arabije, dokle god je u savezu sa Izraelom protiv zajedničkog neprijatelja – Irana, nema razloga za zabrinutost, iako ne treba smetnuti s uma da je Bliski istok nepredvidivo područje gdje su moguća svakojaka iznenađenja“, zaključio je Friedman.