Izraelski zvaničnici: Irak će se raspasti, rađa se kurdska država

2602

Izraelski zvaničnici poručili su SAD-u da je nezavinost kurdske države u sjevernom Iraku završena stvar. Politički analitičari iz Izraela smatraju da će Izrael među prvima, bez odlaganja, priznati takvu državu ukoliko dođe do proglašenja nezavisnosti.

Izrael  još od druge polovine prošlog vijeka održava tajne vojne, obavještajne i poslovne veze s Kurdima jer u njima vidi sredstvo za ugrožavanje arapskih interesa.

Kurdi su iskoristili trenutnu pobunu sunitskih plemena u Iraku te proširili svoju teritoriju i na grad Kirkuk koji leži na bogatim nalazištima nafte što bi buduću državu moglo učiniti ekonomski nezavisnom.

Iako američke diplomate traže od Kurda da sarađuju sa Bagdadom, izraelski ministar vanjskih poslova, Lieberman poručio je Kerriju da će se Irak definitivno raspasti te da se stvara nezavisna kurdska država. Zanimljivo je da je i predsjednik Izraela poručio predsjedniku SAD-a da će se Kurdi odvojiti i od šiija i od sunija.
Prošlog petka, Izrael je primio prve količine nafte preko naftovoda iz Iračkog Kurdistana. Zvaničnici izraelskog ministarstva odbrane potvrdili su postojanje veza sa kurdskim vlastima uz napomenu da one nisu zvanične te da će postati javne i službene kada Kurdi formiraju svoju državu.

Ranije je izraelska obavještajna služba obavljala vojne treninge za Kurde u sjevernom dijelu Iraka u zamjenu za špijuniranje i sabotiranje režima Saddama Huseina.

 

Priredio: Ernas pašalić, prof.

Izvor: www.dailysabah.com