Izvršio pokolj Židova u sinagogi u Pittsburgu, a nije proglašen teroristom

5964

Masovni ubica ( da je musliman bio bi terorista) koji je danas u američkom gradu Pittsburghu ubio deset ljudi u sinagogi identificiran je kao 46-godišnji Robert Bowers.

Bowers je, podsjetimo, oko 10 ujutro po lokalnom vremenu ušao u sinagogu Tree of Life u Pittsburghu, u kojoj se u tim trenucima održavala ceremonija obrezivanja.

Po ulasku u sinagogu je povikao “Svi Židovi moraju umrijeti” i potom zapucao po ljudima. Desetero je ubio, a četvero ranio. Među pogođenima su i tri policajca. Koristio je poluautomatsku jurišnu pušku nalik na pušku AR-15, kakvom je počinjen niz masovnih pokolja u Americi, a sa sobom je imao i nekoliko pištolja.

U sinagogi je u trenutku napada bilo oko 100 ljudi. Kad se na licu mjesta pojavila policija, Bowers se nije odmah predao nego je zapucao i na snage reda. Nakon razmjene vatre, predao se i uapšen je.

U prvoj reakciji na masakr u Pittsburghu, američki predsjednik Donald Trump napadača je nazvao “manijakom”.

Nakon što je identificiran kao Robert Bowers, američki mediji su s društvene mreže Gab, koja služi kao svojevrsni Twitter za pripadnike američke ekstremne desnice (alt-right), o njemu izvukli niz podataka.

Svoju posljednju poruku na Gabu Bowers je objavio samo sat vremena prije napada, a ona glasi: “HIAS voli dovoditi osvajače koji ubijaju naše ljude. Ne mogu sjediti i gledati kako ubijaju moj narod. Idem unutra.” HIAS je kratica za Hebrew Immigrant Aid Society, židovsku organizaciju koja pomaže migrantima.