JAVNA VEZA: Reklame u Avazu, kancelarija u Radon plazi i Juskova zaštita Centra iz Širokog iz kojeg se dilaju diplome

1920

Znate kako je teško raspetljati onu priču i zavrzlamu o vlasništvu nad kompanijom Avaz?! Fahrudin Radončić je uspio nadmudriti zakon, ismijati ga, zvanično se distancirati od vlasništva nad firmom i medijima pod žigom Avaza, a faktički upravljati njima i njihovom imovinom.

Slična je priča u kojoj je Radončićev stranački pijun Ismir Jusko, kao ministar prometa i komunikacija BiH, podržavao nezakonitu praksu po kojoj su bh. vozači i prijevoznici obavezni dokaz o stručnom osposobljavanju dobiti iz Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega. Slična je priča o ovoj školi sa onom o vlasništvu nad Avazom jer su različitim zavrzlamama prikrivene činjenice. Na kraju nje ispada da ovaj centar, koji kontrolišu kadrovi HDZ-a, jedini može izdavati licence bez koji bh. vozači ne mogu vršiti međunarodni prijevoz. Da skratimo i poentiramo sa riječima predsjednika Udruženja prijevoznika iz RS-a Nikole Grbića: „Nelogično je i nema svrhe da na deset mjesta u BiH možete postati doktor nauka, a vozač nigdje drugo nego u Širokom Brijegu“.

Da li je Radončićev Jusko ovo radio iz pukog neznanja, po čemu je obilježio svoj mandat državnog ministra, ili je riječ o nečemu puno ozbiljnijem i opasnijem, odgovor se krije u aferi o kupovini diploma koja s početkom 2019. potresa BiH. Novinari stranog medija Žurnal nedavno su uhvatili Senada Pehlivanovića u dilanju diploma. Senad je blizak Radončićevim kadrovima kao što je Nasir Beganović, a što dokazuju brojne fotografije njihovih druženja. „Priča započinje sredinom decembra. Žurnal je dobio u posjed dokumentaciju policijskih i pravosudnih agencija u kojima je navedeno kako se na području FBiH prodaju diplome srednjih škola, te kako je, manje-više, sve u direktnoj vezi sa Centrom za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojeg stoje biznismeni bliski HDZ-u BiH. U dokumentaciji koju posjedujemo, navedeno je da su novcem iz Širokog osnivane srednjoškolske i visokoobrazovne institucije širom Federacije, te da se u tim ustanovama izdaju sumnjive diplome. Navedena su imena posrednika koji su djelovali u određenim gradovima i koji su za novac nabavljali tražene diplome. Za sarajevsku regiju bio je zadužen Senad Pehlivanović iz Fojnice“, stoji u istraživanju Žurnala.

Osim Radončićevog Juske koji je predlagao zakone koji bi zaštitili monopol Centra za obrazovanje iz Širokog, i uhvaćeni diler Pehlivanović je radio u korist tog Centra, a i on je dokazano blizak SBB-ovim kadrovima. Kao vrhunska ilustracija povezanosti širokobriješkog centra sa SBB-om je učestala reklama u Avazovim medijima, čak i na hotelu Radon plaza u Sarajevu gdje se nalazi ispostava Centra iz Širokog Brijega. Dodamo li tome da samo Avaz nije pokazao volju da javnost upozna sa pričom o fabriciranju diploma, mozaik je sklopljen. Jasno se vidi ko je ono za šta druge optužuje: kriminalna hobotnica.