Jesu li se povampirili: Ustaše u Bleiburgu, četnici na Ravnoj gori

1455

Povodom 72. godišnjice Bleiburga danas se održala komemoracija na Bleiburškom polju u Austriji, u organizaciji Počasnog bleiburškoga voda i suorganizaciji Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu te pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora.

Naravno, osim visokih izaslanika aktuelne hrvatske vlasti poput Gordana Jandrokovića, u Bleiburgu se skupio veliki broj simpatizera kvislinške tzv. Nezavisne Države Hrvatske.

Iako se stalno u kontekstu Bleiburga govori o mjestu sjećanja na nevine žrtve, svima je jasno da je mnogima Bleiburg odličan poligon za isticanje revizionističkih stavova i veličanje propalih nacističkih, fašističkih i njima sukladnih režima, piše Index.

Upravo s jednim takvim čovjekom novinari Indexa popričali su o njegovim stavovima. Ispod ustaške kape krije se tako razočarani čovjek koji se požalio da današnji svijet loše tretira Adolfa Hitlera, kazavši da danas o njemu svi samo crno pričaju. Danas ga je čak i policija “gnjavila”, napisali su mu prijavu zbog fašističkih obilježja.

Danas je također održan i tradicionalni 27. sabor na Ravnoj gori, na platou kod Hrama Svetog Georgija i spomenika generalu Draži Mihailoviću, izvijestio je Kurir. Služen je parastos ratnom zločincu Draži Mihailoviću i svim poginulim i umrlim oficirima, vojnicima, saradnicima i simpatizerima Ravnogorskog pokreta i Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Izvor: Faktor, Index, Kurir