Jevreji ubrzano traže ”Crvenu kravu” kako bi srušili Mesdžidu-l-Aksa

7291

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Krvavi ratni vihor koji je zahvatio Irak i Siriju, te haos, pustoš i smrt koje iza sebe ostavlja, u drugi plan su stavili Palestinu i golgotu palestinskog naroda koja ne prestaje ni nakon nedavne izraelske agresije na pojas Gaze, koju su cionističke agresorske snage pretvorili u ruševinu i zgarište.
Osim što su ostali bez igdje ičega, Palestinci, posebno oni koji žive u Kudsu, odnosno Jerusalemu, svakodnevno trpe strašan zulum, represiju i zločin od strane cionističkog režima, njihove vojske i policije, kao i od jevrejskih doseljenika u Kudsu, a da se svjetska javnost na to uopće ne obazire. Zulum i zločin nad muslimanima Kudsa posebno u zadnje vrijeme dobija na intenzitetu, kada se u ”frankenštajn” državi Izrael, sa posebnim ushićenjem, sve više priča o pojavi ”Crvene krave”.
Da, dobro ste pročitali, Jevreji u Izraelu ovih dana masovno pričaju o ”Crvenoj kravi”. A znate li šta je ”Crvena krava”, šta ona simbolizira i kakvu ulogu ima u jevrejskoj vjerskoj tradiciji?
Vjerovatno od 6 milijardi ljudi na Zemlji, samo nekoliko miliona njih je uopće čulo za ”Crvenu kravu” (a to su upravo Jevreji i još neke ekstremne kršćanske sekte u Americi). Ostatku svijeta to ne znači ništa, osim što, kada čuju priču o ”Crvenoj kravi”, imaju razloga da se ismijavaju sa jevrejskim mitovima i legendama. Međutim, ma koliko to nama bilo smiješno, priča o ”Crvenoj kravi” u suštini ima svoju duboku ideološku pozadinu i mogla bi imati zastrašujuće društveno-političke konotacije. A evo kako i zašto.
Naime, Židovi vjeruju, na osnovu Talmuda, da oni ne mogu srušiti Mesdžidu-l-Aksa, a sagraditi i ući u Solomonov hram, sve dok ne pronađu ”Crvenu kravu”. A kada se ona pronađe, onda se mora pristupiti posebnom ritualu njenog klanja, spaljivanja i čišćenja njenim pepelom.
Većina Židova vjeruje da je ulazak u Haremsko brdo (Sion), odnosno Kuds, veliki grijeh prije čišćenja pepelom ”Crvene krave”, koje će im omogućiti ulazak u sveti prostor. Također, većina Židova koji žive u Palestini smatra da će se gradnja Hrama ubrzati nakon pojave njihovog očekivanog kralja (Dedždžala), što ukazuje na razmjere njihove vezanosti za izgradnju Hrama, bez obzira na prilike, okolnosti i iskušenja kojima budu izloženi.
Prije pet godina, Židovi su, navodno, na jednoj farmi, bili pronašli ”Crvenu kravu” i pripremili poseban oltar za njeno žrtvovanje. Nekoliko rabina uvježbali su način klanja, spaljivanja i čišćenja njenim pepelom, a bili su pripremili i sliku Hrama koji se treba graditi. Međutim, taman kada je sve bilo pripremljeno za ritual, desio se problem koji je poremetio kompletan proces. Naime, na koži ”Crvene krave” pronađena je jedna crna tačka što ju je odmah diskvalificiralo i oduzelo joj ”svetost”, jer ona jednostano mora biti potpuno crvena.

Da sve to nije samo obična priča niti bilo kakvo spinovanje, potvrdila je i židovska naučnica Ir Amim, koja se inače bavi istraživanjima vezanim za Mesdžidu-l-Aksa (Jerusalem), koja kaže da ekstremističke židovske grupe ovih dana intenzivno tragaju za tzv. ”Crvnom kravom”, da bi nakon toga konačno srušili Mesdžidu-l-Aksa. Ir Amim kaže da je priča o Izraelu dugoročni projekat koji se temelji na ideji ”korak po korak” u čekanju pravog trenutka kada će Židovi upotpunosti zaposjesti i osvojiti Mesdžidu-l-Aksa. Ona je objasnila da židovske organizacije kontinuirano rade na pripremi svih vjerskih relikvija kako bi se izgradio Solomonov hram, ali im još nedostaje ”Crvena krava”, koja, po židovskoj tradiciji, mora biti prisutna kako bi dovršili posao.
Osim toga, novine ”Yisrael Hume”, objavile su da je izraelska policija promijenila svoju tradicionalnu politiku prema, kako ga Jevreji nazivaju, Hramskom brdu (Sionu) u Kudsu, a dokaz je to što, umjesto da zatvaraju vrata pred posjetiteljima, oni muslimane tjeraju unutar Mesdžida, a brdo, tj. harem Kudsa ostaje otvoren za jevrejske posjetioce. Ove novine, koje su ujedno vladin medij, pišu o izraelskim težnjama i naporima da ovladaju Kudsom, te stoga podstiču na napade na muslimane koji su stacionirani u Kudsu, nazivajući ih huliganima koji napadaju Židove.
Drugi izraelski list, ”Haaretz”, citira zamjenika ministra za vjerska pitanja, Eli Ben-Dahana, koji je izjavio: ”Došlo je vrijeme da policija preuzme odgovornost za sve što se dešava u haremu Kudsa. Činjenica da Židovi ne mogu ulaziti u harem Kudsa i moliti se, ne može se više tolerirati, i takav primjer ne postoji nigdje na svijetu.”

Bilo kako bilo, zločin nad Palestincima i Kudsom se nastavlja. Okupatorska izraelska vojska, policija i vlada, svoju mitologiju i ovaj put pretvaraju u krvavu stvaranost. Hoće li Jevreji na temelju te mitologije srušiti Mesdžidu-l-Aksa, kao što su na tragu iste ideje uništili državu Palestinu i od nje napravili, jednu od najvećih, grobnicu muslimana, a da muslimani, osim verbalnih osuda, ni ovaj put ne reagiraju?! Kako stvari stoje kod nas muslimana, hoće. Jer, kako vidimo, cionistima u njihovom naumu nisu uopće prepreka muslimani, već ”Crvena krava” koja još nije pronađena i za kojom Jevreji intenzivno tragaju. A kada je ”pronađu”, neka je onda našoj braći Palestincima dragi Allah na pomoći.