Kako će najnovija ofanziva sirijske opozicije utjecati na rusko-turske donose?

1486

Piše: Abdullah Nasup

Ruski mediji, čini se, veoma su uznemireni najnovijom ofanzivom sirijskih opozicionih snaga iz pravca Idliba prema Hami. Asadov režim već je izgubio nekoliko manjih gradova, a neki arapski mediji javili su i da ruski vojnici napuštaju vojne baze u blizini poprišta borbi.

Ruska Svobodnaya Pressa žali se kako Turska naoružava Front nacionalnog oslobođenja Sirije, u čijem sastavu se nalazi glavnina sirijske oružane opozicije na području pokrajine Idlib.

Autorica članka, Lyubov Shvedova, navodi kako ruske snage učestvuju u usmjeravanju udara na opozicione snage koje napadaju na položaje Asadove vojske. Brojni su faktori utjecali na to da opozicione snage vrate neka područja koja su ranije izgubili, navodi Shvedova u svom članku, ističući kao najvažnije nedovoljnu spremnost režimske vojske, te dolazak stranih obavještajnih službi na područje Idliba, a koje su uspjele da prodru u komunikacijske kanale režima i prikupljene podatke podijele sa sirijskim opozicionim jedinicama.

Naoružava li Turska sirijsku opoziciju?

Shvedova navodi kako strani mediji već neko vrijeme govore o tome da Turska direktno naoružava sirijsku opoziciju što je, kako navodi, Rusija ignorirala očekujući da će Turska ispuniti svoju obavezu koja se ogleda u obuzdavanju „radikalnih elemenata“, u zamjenu za nenapadanje Idliba od strane Rusije i režima.

Shvedova je optužila Tursku da pomaže Front oslobođenja Šama (nekadašnja Nusra, grupa), zaprijetivši da Erdogan neće moći osporiti niti zaustaviti napad Rusije i režima na Idlib, jer „nije ispunio zadaću koja mu je povjerena u Sočiju prošle godine“.

Hoće li Rusija podstaći kurdske separatiste da napadnu turske snage u Siriji?

U kontekstu najnovijeg razvoja događaja u Siriji, Shvedova podsjeća na tvrdnje nekih svjetskih medija da je Rusija spremna da podrži kurdske separatističke snage YPG u napadu na tursku vojsku na sjeverozapadu Sirije, te navodi kako se ruska strana za sada zadovoljava prijetnjom da će podržati kurdske separatiste.

Vrijeme će pokazati koliko su te prijetnje ozibljine. Ruska novinarka ističe da bi taj korak, ako se Rusija odluči na njega, veoma negativno utjecao na odnos između Moskve i Ankare, koji je posljednjih godina u usponu.

Ruski orijentalist i politolog Oleg Guschin, ističe da bi ruska podrška kurdskim separatistima predstavljala veliku uvredu Turskoj, stoga smatra da Rusija ni u kom slučaju neće pružiti podršku kurdskim separatistima u Siriji, jer je svjesna da će to pogoršati njene odnose sa Turskom i dovesti dvije zemlje na rub rata, što nijedna od njih ne želi.

Rusko-režimski napad na Idlib

Naglašavajući da će režimski napad na Idlib izazvati srdžbu Turske, Guschin smatra kako Erdogan neće žrtvovati svoje saveznike među sirijskom opozicijom u Idlibu. Novinarka Svobodnaye Presse, stoga, zaključuje kako nije realno očekivati značajniji angažman ruskih snaga u eventulanom režimskom napadu na Idlib, te da će se Rusija zadovoljiti asistiranjem ograničenih razmjera.