Kako zapadnjački lideri koriste ramazan u diplomatske svrhe

1313

Piše: Abdullah Nasup

Zapadnjački lideri još od 1805. godine donose delikatne odluke kojima nastoje pokazati poštovanje prema muslimanskom mjesecu posta. Devetog decembra te godine, naime, Thomas Jefferson promijenio je uobičajeno vrijeme za ručak u Bijeloj kući sa 3:30 popodne na „tačno u vrijeme zalaska sunca“. Promjena je napravljena iz respekta prema gostu iz Tunisa, koji je postio mjesec ramazan, pregovaraču koji je imao važnu ulogu u pregovorima u kojima su Sjedinjene Države željele da zaštite svoje brodove od napada sjevernoafričkih gusara, piše britanski Economist.

U novije vrijeme na Zapadu se pojavljuju političari koji se tokom mjeseca ramazana odriču tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca kako bi iskazali solidarnost sa muslimanima i pružili im podršku, dok je postalo uobičajeno da zapadnjački lideri organiziraju barem jedan iftar.

Nakon što je Donald Trump preuzeo dužnost američkog predsjednika, i Bijela kuća i ministarstvo vanjskih poslova su prekinuli dugogodišnju tradiciju organiziranja iftara i zadovoljili se čestitkama povodom nastupanja ovog blagoslovljenog mjeseca. Ipak, prošle godine tradicija je nastavljena, a Trumpove izjave o islamu i muslimanima bile su mnogo pozitivnije. Njegovo ovogodišnje obraćanje povodom nastupanja ramazana, piše Economist, izgledalo je kao da je preuzeto iz neke džumanske hutbe: „Tokom mjeseca ramazana muslimani poste od zore do zalaska sunca, uče ajete iz Kur’ana, čine dobra djela i iskazuju dobre namjere prema drugima. Na taj način oni obnavljaju osjećaj svrhe na svom duhovnom putu, produbljujući zahvalnost za Božije blagodati i Njegovu milost“, kazao je, između ostalog američki predsjednik.

No, Trump nije jedini zapadnjački lider koji je iskoristio ramazan da se suprotstavi dojmu da je antiislamski raspoložen. Bivši kanadski premijer Stephen Harper, 2015. godine, postao je prvi lider Kanade koji je upriličio ramazanski iftar, unatoč činjenici da je njegova konzervativna stranka potpirivala antimuslimnasko raspoloženje.

Njegov nasljednik na premijerskoj stolici, liberalni političar Justin Trudeau, pokazao je posebnu ljubav prema ramazanu. U jednoj od svojih poruka, kazao je da se postom „iskazuje poštovanje prema osnovnim vrijednostima islama, poput samilosti i pomaganja drugima.“

U Francuskoj, koja baštini rigidni sekularistički poredak i u kojoj predsjedniku države nije dozvoljeno da u službenim prostorijama organizira bilo kakav događaj koji makar izdaleka podsjeća na neki religijski obred, Emmanuel Macron odazvao se na poziv Francuskog vijeća muslimanske vjere (Conseil français du culte musulman), krovne vjerske organizacije muslimana u Francuskoj, i prisustvovao iftaru u ramazanu 2017. godine.

Njemački političari, također, znaju za „ramazansku diplomatiju“, piše Economist, pa se tako Angela Merkel 2015. godine, pojavila na iftaru koji je organiziralo njemačko ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu. Merkel je poručila: „Jasno je da je islam dio Njemačke.“

Ramazanski iftari u Velikoj Britaniji posljednjih su godina uobičajena pojava, navodi se u članku Economista, uz opasku da je britanska vlada ove godine malo zakasnila sa službenom čestitkom muslimanima povodom nastupanja blagoslovljenog mjeseca. Ipak, Theresa May, ističe Economist, iskoristila je društvene mreže i putem twittera poručila: „Ramazan predstavlja univerzalne vrijednosti, poput mira, kontemplacije, požrtvovanosti i milosrđa.“