Kina šalje Srbiji naoružane dronove, prve takve u Evropi

318

Ministarstvo obrane Srbije je danas nakon posjeta visoke kineske vojne delegacije pohvalilo Peking za privrednu i vojnu podršku, javljaju agencije.

Srbija je navodno pristala na isporuku devet kineskih dronova Chengdu Pterodactyl-1, koji su poznati u Kini kao Wing Loong, uz moguću buduću narudžbu dodatnih 15 bespilotnih letjelica. Zapadni promatrači pritom su zabrinuti da bi naoružavanje Srbije uz pomoć Rusije i Kine moglo potaknuti Srbiju prema novom ratu, posebno kad je riječ o Kosovu, kako javlja AP.

Srpski dužnosnici kazali su da je Kina pristala na prodaju naoružanih bespilotnih letjelica, što bi bio prvi izvoz takvih kineskih letjelica u jednu evropsku zemlju.

Kinezi su za ovakve letjelice razvili veliki broj ubojitih sredstava poput vođenih bombi, bombi za uništavanje žive sile, protivoklopne rakete, vođene rakete…

Kineski dronovi su prethodnih godina imale značajno borbeno iskustvo.
Dronove Wing loong je koristio Egipat u borbi protiv ISIL-a na Sinaju, dok UEA koriste razne vrste ovih dronova iznad Jemena i iznad Libije. Nigerija je tokom operacije protiv grupe Boko Haram takođe koristile ove letelice, a Irak u sukobu sa ISIL-om. Također, Saudijska Arabija ih je koristila u ratu protiv Huta u Jemenu, a Saudija ima fabriku u kojoj po licenci proizvodi kineske dronove.