Kome bude uskraćeno dobro ramazana, uskraćeno mu je svako dobro

2676

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić
Mubarek ramazan je mjesec kojeg je Allah odabrao nad drugim mjesecima. To je mjesec u kojem su se desile i u kojem se dešavaju krupne promjene, ne samo u vidljivom, već i nevidljivom svijetu, u cijelom kosmosu. A te promjene znače da je Allah ukazao posebnu počast jednom mjesecu u godini i ispunio ga mnogim blagodatima, radostima, nagradama i darovima za iskrene vjernike i vjernice. Kada bi cijelu godinu o tim blagodatima govorili najbolji govornici i pisali najnadareniji pisci ne bi ih mogli nabrojati niti opisati.
Neke od tih promjena spomenute su u sljedećem hadisu. Naime, prenosi se od Ebu Hurejre, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada bi nastupio mjesec ramazan, govorio: ”Došao vam je veličanstveni i blagoslovljeni mjesec! U njemu se otvaraju kapije Dženneta, a zatvaraju kapije Džehennema i u njemu se šejtani okivaju. U njemu je noć vrjednija od hiljadu mjeseci. Kome bude uskraćeno dobro ramazana, uistinu mu je uskraćeno svako dobro.” (En-Nesai, Ahmed)
A Džennet je ogromno stvorenje koje je Allah stvorio i Svojom rukom ga ukrasio. O njegovom prostranstvu Allah, dž.š., u Kur'anu kaže: I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje. (Ali Imran, 133.)
Džennet ima osam kapija koje se u ramazanu otvorene od prve do zadnje noći ramazana. Iz hadisa možemo zaključiti da se te kapije u ostatku godine ponekad otvaraju a ponekad zatvaraju, a u toku cijelog ramazana su širom otvorene. Širina jedne džennetske kapije je tolika da konjanik s jednog na drugi kraj kapije putuje četrdeset godina. Međutim, doći će dan, kao što je rekao Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, kada će na svakoj od tih kapija biti velika stiska i gužva.
Iz poštovanja prema ovom mjesecu, i iz ljubavi i milosti prema vjernicima koji su željni Allahovog oprosta i milost, Allah je učinio da te kapije budu otvorene cijeli ramazan, dok se u isto vrijeme kapije Džehennema zatvaraju, a čovjekov neprijatelj broj jedan, od stvaranja Adema pa do Sudnjeg dana, Iblis, kao i njegova prokletnička družina, okivaju se i ne mogu djelovati u ovom mjesecu kao što djeluju izvan njega.
Poruke i mudrosti pet ajeta o postu iz sure El-Bekara
Zbog veličine blagodati ramazana i ramazanskog posta, a kao izraz naše dobrodošlice ovom dragom gostu, želimo na početku ramazana skrenuti pažnju na nekoliko, po našem mišljenju, važnih momenata i segmenata posta i ramazana općenito.
Naime kada je riječ o postu, zanimljivo je osvrnuti se na pet ajeta iz sure El-Bekara (183.-187.), odnosno na završetke tih ajeta u kojima se objašnjavaju ciljevi, svrha i suština ramazanskog posta.
Prvi od tih ajeta (183.) koji govori o propisu posta, završava se riječima: ”leallekum tettekun” – da biste se grijeha klonili (da biste bili bogobojazni)
Drugi ajet (184.), u kojem se putniku i bolesniku dozvoljava da ne poste, završava se riječima: ve en tesumu hajrun lekum in kuntum ta'lemun – a bolje vam je, neka znate, da postite.
Treći ajet (185.) koji govori o objavi Kur'ana u mjesecu ramazanu i na kraju kojeg se spominje svrha svih ibadeta koji su spomenuti u tom ajetu, završava se riječima: leallekum teškurun – da zahvalni budete.
Četvrti ajet (186.) u kojem se spominje dova Allahu, Koji se odaziva onome koji Ga doziva i moli, završava se riječima: leallehum jeršudun – da bi bili na Pravom putu.
I peti ajet iz ove skupine ajeta (187.) završava se riječima: leallehum jettekun – da bi se onoga što im je zabranjeno klonili (tj. ne bi li postali bogobojazni).
Kao da se završecima ovih ajeta želi kazati i poručiti vjernicima da su: bogobojaznost (takva), znanje (ilm), zahvalnost Allahu (šukr) i uputa (rušd) glavni ciljevi posta koje vjernici trebaju ostvariti.
“Tableta” posta liječi dušu, razum i tijelo
Ako uistinu želimo da iskoristimo ramazan i doživimo ramazanski preporod onda, prije svega, moramo pobijediti požudu, strast i pohlepu naše duše.
Ramazan je škola u kojoj je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odgojio ashabe na uzvišenom ahlaku, iskrenosti, pravednosti, hrabrosti, darežljivosti, međusobnoj ljubavi i solidarnosti. To je škola za popravljanje našeg duhovnog stanja, jer istinska promjena i preporod počinju iznutra.
Istina je da je to najteža stvar u životu, jer mi smo svjedoci da je čovjek 21. stoljeća osvojio i potčinio sebi ono što ga okružuje u prirodi. Vinuo se u orbitu, ostvario ogroman uspjeh na svim naučnim poljima, posjeduje sofisticirana sredstva komuniciranja, zatim oružje i oruđe koje ga čini, na prvi pogled, moćnim i uspješnim, ali je posrnuo i pao pred požudom svoje duše. Tu je pokazao svu svoju slabost iako je svjestan da pokoravanje strastima i duši krije u sebi mnoge opasnosti, bolesti, razara porodicu, društvo, širi nered i sl.
Upravo ramazanski ibadet, a posebno post, pomaže čovjeku da prevaziđe i pobijedi te slabosti duše koja je, kako Kur’an veli, sklona zlu.
Za nju je Sufjan Sevri kazao: “Nisam se borio ni sa čim tako opasnim kao što je moj nefs (duša).” A Hasan Basri je rekao: “Nema jahalice koju je potrebnije zauzdati od ljudske duše.”
Post svakom postaču daje sigurnost, samopouzdanje i vjeru da je, uz Allahovu pomoć, u stanju da obuzda svoju strast, ne samo od harama, haram jela i pića, bluda, alkohola, nasilja, već je u stanju da je sputa i obuzda i od halala, jednom jedinom riječju: ALLAHU EKBER!, pred zoru, a zatim se ponosi tim riječima cijeli dan do akšama, do iftara, kada ponovo kaže: ALLAHU EKBER! I to je ono što muslimanu i muslimanki učvršćuje uvjerenje da je čovjek, insan, koji nosi čistu prirodu, čistu dušu, koja je spremna da ostavi i dozvoljene stvari po naredbi Milostivog, pa koliko je tek onda takva duša daleko od harama. A to je upravo zbog toga što “tablet” posta liječi: dušu, razum i tijelo, odjednom.

Postači, ni slučajno ne propustite dovu u ramazanu
Ono na šta posebno želimo skrenuti pažnju u ramazanu jeste dova. Dova je moćno oružje vjernika, čudesna veza između čovjeka i njegovog Gospodara, kojom se ostvaruju želje i nadanja, popravlja stanje, smiruje duša, postiže željeni cilj i spoznaje veličina Allahovih blagodati.
Allah, dž.š., je obećao onome ko Ga iskreno moli da će mu uslišati dovu, objavivši: A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravom putu. (El-Bekara, 186.)
A Muhammed, a.s., rekao je: “Vaš Gospodar je plemenit i stidi se, kada Mu rob podigne ruke u dovi, da ih vrati prazne.” (Ebu Davud)
Ovom prilikom želimo spomenuti praktičan primjer koji bi nam trebao biti stalna inspiracija i podstrek za dovu, a to je Allahov poslanik, Zekerija, a.s.
Žena mu je bila nerotkinja, a on sâm je doživio duboku starost, a silno je želio da ima sina na kojeg bi prenio poslaničko znanje koje mu je Allah objavio.
Zekerija, a.s., se inače brinuo o Merjemi, a.s., koju su roditelji posvetili hramu u Kudsu i kad god bi dolazio kod nje našao bi pred njom hranu, odnosno svježe voće i kada bi je upitao odakle joj to, ona je odgovarala da je to od Allaha.
Zekerija se na Merjeminom primjeru, po ko zna koji put, uvjerio da su ključevi svih tajni i svih blagodati kod Allaha. Ako je dao da se pred Merjemom svaki dan nađe svježe voće, a ona nikud ne izlazi i niko se osim njega o njoj od ljudi ne brine, onda može dati da sijedi starac i njegova supruga, inače nerotkinja, dobiju dijete. Tada se u njemu ponovo javila želja da ima dijete. Vidio je da Allah prima dove od Svojih iskrenih robova kada Ga ponizno zamole. I učinio je to.
On nije zavidio Merjemi na tim blagodatima ni jednog trenutka, već je uradio ono što je i ona radila. Uputio je dovu svome Gospodaru: Tu Zekerijja zamoli Gospodara svoga: “Gospodaru moj” – reče – “podari mi od sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš!” (Ali Imran, 38.)
Čovjek koji nije siguran da Allah uslišava dove i da je svemoćan, kada bi mu neko rekao da starac koji je osijedio i čija žena je nerotkinja, moli Allaha da mu podari dijete, sigurno bi mu se smijao i izigravao se s njim.
Međutim, Zekerija, a.s., bio je potpuno ubijeđen u Allahovu svemoć i iskreno se nadao da će mu Allah uslišati dovu. Ni jednog trenutka nije izgubio nadu. I Allah, dž.š., je primio dovu Zekerijaovu i podario mu više nego što se nadao i obradovao ga mnogim radosnim vijestima:
1. Da će mu žena roditi,
2. Da će roditi dječaka,
3. Da će biti poslušan i pokoran Allahu,
4. Da će biti mudar kao dječak,
5. Da će biti milostiv prema ljudima,
6. Da će biti dobročinitelj roditeljima,
7. Da će biti poslanik.

Dovu je najbolje upućivati noću, zatim biti potpuno iskren i ubijeđen u Allahovu pomoć i podršku, biti ponizan u dovi, a ne ohol. Dova mora postati sastavni dio našeg života, a ne samo da upućujemo dove onda kada nas brige, problem i iskušenja skole. Neka nam zato bude primjer Ejub, a.s., koji je jednako obožavao Allaha i zahvaljivao Mu i kada je posjedovao sve blagodati dunjaluka i onda kada su mu sve te blagodati oduzete i kada je teško obolio.
Nikako ne propustimo da u ramazanu, uz Allahovu pomoć, otvorimo kapije koje može otvoriti samo Allah. Prve su KAPIJE SRCA. Srce se zove “kalb”, zbog njegove prevrtljive prirode. A kako otvoriti kapije srca za istinu? Učenjem Kur'ana danju i noću, posebno u ramazanu, strpljivošću na iskušenjima, jer meleki strpljivima u bolesti pišu sevabe za ona djela koja su činili dok su bili zdravi, iako ih u bolesti ne čine. Zatim, sadakom, noćnim namazaom i dovom, jer dova postača se ne odbija.
Drugo su NEBESKE KAPIJE, koje ne može otvoriti niko osim Allah, a one se otvaraju u zadnjoj trećini noći, kada se dove mazluma i postača ne odbijaju. Zatim, prilikom učenja ezana, ikameta, na sedždi, prilikom posjete bolesniku. Neka ovo budu djela koja ćemo posebno činiti u ramazanu.
I treće su DŽENNETSKE KAPIJE. Džennet će nastaniti vjernici među kojima su naravno i postači, a jedna džennetska kapija (Rejjan) rezervirana je samo za postače.
Molimo Allaha da nam omogući da dočekamo ramazan, da ga provedemo u ibadetu sa našim porodicama, da nam otvori kapije naših srca koja će nastaniti iskreno vjerovanje, da nam otvori kapije nebesa i obaspe nas svojim rahmetom i berićetom, pa da nas berićet ramazana prati cijeli život i da nam otvori kapije džennetske i u njemu nas vječno nastani. Amin!